Punaviinien myrkkyongelma hallinnassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Punaviinien homemyrkkypitoisuudet eivät aiheita lisätoimia. Alkon teettämissä lisätutkimuksissa 112 eri tuotteesta ei havaittu mitään hälyttävää.

Alkoholintarkastuslaboratorio tutki 112 tuotetta, joihin sisältyi niin halpoja kuin kalliitakin punaviinejä sekä lisäksi tilaviinejä ja oluita.

Laboratorion johtaja Pekka Lehtonen ei halua antaa tarkkoja tietoja viinien sisältämistä okratoksiinipitoisuuksista, mutta vakuuttaa, että mitään hälyttävää ei tutkimuksissa löytynyt. Löydetyt pitoisuudet eivät olleet suuria, Lehtonen sanoo.

EU:n raja-arvoja kaivataan

Viinien okratoksiinipitoisuuksien raja-arvoja mietitään parhaillaan EU:n eri komiteoissa ja kansainvälisessä viinijärjestössä OIV:ssä.

Toistaiseksi okratoksiini A:lle ei ole olemassa suurinta sallittua pitoisuutta toisin kuin muille homeen aiheuttamille myrkyille.

Lehtosen mielestä ei pidä mustata minkään viinin nimeä, ennen kuin on olemassa raja-arvot ja asiaa on enemmän tutkittu. Tämä on myös OIV:n kanta.

Säännöllisiä testejä jatketaan

Keski-Euroopassa 50 prosenttia okratoksiinista saadaan viljasta ja leivästä ja 15 prosenttia viinistä.

Suomessa punaviiniä kulutetaan vain kymmenesosa siitä, mitä Keski-Euroopassa. Näin ollen homemyrkkyvaarakin on meillä olennaisesti pienempi.

- Emme kuitenkaan vähättele asiaa, vaan jatkamme säännöllisiä testejä, Lehtonen vakuuttaa.