Tutkija toivoo kansanvaltaisia ministereitä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU-puheenjohtajuudesta huolimatta Suomen hallituksen tärkeimmät tehtävät ovat omassa maassa, muistuttaa professori Tom Moring Helsingin yliopistosta. Hän kaipaa uusilta ministereiltä mieluummin kansanvaltaisuutta kuin esimerkiksi EU- taituruutta.

Journalismin ja politiikan tutkija Tom Moring painottaa edessä olevan hallituskauden historiallisuutta. Nyt ratkaistaan, millaisessa maassa viiden vuoden kuluttua asumme.

Avoinna olevia tärkeitä kysymyksiä Moring luettelee seuraavia: - Mikä on ammattiyhdistysliikkeen rooli? - Pysyvätkö yritykset kotimaassa? - Millaista aluepolitiikkaa harjoitetaan? - Ajautuuko keskustapuolue sisäiseen kriisiin ja Suomi lähemmäs kaksipuoluejärjestelmää?

Täyttyykö valtatyhjiö?

Tom Moring on huolissaan demokraattisen vallan luisumisesta virkavallalle tämän päivän Suomessa. Kansanvallan lujittuminen merkitsisi tässä tilanteessa sitä, että virkamiehille liukunut valta palaisi sinne, minne se kuuluukin eli poliitikoille.

Johtavia viranhaltijoitahan kansa ei voi vaaleilla vaihtaa. Mikään ei tosin takaa sitä, että parlamentarismin lisääntyessä byrokraattinen vallankäyttö vähenee, Moring huomauttaa.

Hänestä kansanvallan vahvistumisen paras seuraus olisi se, että poliitikkojen asema vahvistuisi ja he täyttäisivät Suomeen syntyneen valtatyhjiön.

Moring korostaa, että tutkimustietoa yhteiskunnan todellisesta suunnasta ei ole eikä sitä voi vielä ollakaan. Hän painottaa näkemystensä olevan korkeintaan arviointia ja aprikointia.

Joka tapauksessa Suomi on tulevalla hallituskaudella muutosten laboratorio, Moring muotoilee.