Perämerestä nousee taas muhkeita siikasaaliita

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vuosikymmenen alussa aloitetut runsaat siikaistutukset ovat näkyneet tänä talvena Perämeren kalastajien saaliissa. Kalastusta on auttanut myös kohtuullinen jääpeite.

Pohjanmaan kalastajaseurojen toiminnanjohtaja Jukka Pirttijärvi kertoo, että etenkin Keski-Pohjanmaan rannikolla on saatu muhkeita saaliita, jopa 1960-luvun veroisia.

Oulun ja Kokkolan väliltä pyydettiin viime vuonna noin 250 tonnia isoja siikoja, ja tämän vuoden saaliista uskotaan tulevan jopa suurempi.

Perinteisesti saalissiiat ovat painaneet yli kilon, mutta nyttemmin kalat ovat vain noin puolikiloisia. Pirttijärven mukaan isoista siioista on kysyntää enemmän kuin tarjontaa.

Hyljetuhot pelottavat

Pirttijärvi kertoo Perämeren kalastajien olevan huolissaan alueella pesivistä harmaahylkeistä, joiden jäljen pelätään näkyvän siikasaaliissa kuukauden tai puolestoista kuluttua, kun jäät lähtevät ja hylkeet kerääntyvät avovesille.

Tuoreimpien arvioiden mukaan Perämerellä on 3 000 - 4 000 norppaa ja noin 3 000 harmaahyljettä. Lisääntymisvauhti on 12 - 13 prosenttia vuodessa.