Finnairin listalakko peruuttaa yhä lentoja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiista Finnairin potkurikonelentäjien työsopimuksesta aiheuttaa yhä kymmenien kotimaanlentojen peruuntumisia. Perjantaina jätettiin lentämättä 19 kotimaanlentoa. Torstaina pois jäi 18 vuoroa.

Perjantaina lentoja peruutettiin lähinnä Helsingin, Tampereen, Turun ja Varkauden sekä Lappeenrannan väleillä. Lauantaiksi oli tiedossa ainakin kolme peruutusta: aamulennot Tampereelta Helsinkiin ja Helsingistä Lappeenrantaan ja takaisin.

Lokakuun 6:ntena alkanut lentäjien listalakko on aiheuttanut päivittäin muutamia vuorojen peruuttamisia. Ennätys tehtiin 20. päivä tiistaina, jolloin lentoja jäi lentämättä 22.

Vuoroja joudutaan peruuttamaan, koska lentäjät eivät suostu tekemään muita kuin työvuorolistaan merkittyjä normaaleja vuoroja. Sairaus- ja muissa poissaolotapauksissa sijaisia ei ole saatavissa.

Tilanne on hankala matkustajille, koska varmistus lennon peruuttamisesta saadaan usein vasta tuntia ennen lähtöaikaa.

Neuvotteluissa ei edistystä

Neuvottelut kiistan ratkaisemiseksi eivät ole edenneet, ja työtaistelutoimien uskotaan jatkuvan tähänastiseen tahtiin.

Osapuolet eivät ole sopineet yhteisistä neuvotteluista, eikä asia ei ole toistaiseksi ollut kypsä myöskään piirisovittelija Esa Longan soviteltavaksi.

Työriidassa on kyse Finnairin entisten tytäryhtiöiden Kar-Airin ja Finnaviationin lentäjien työsuhteen ehdoista. Kotimaalentoja lentävät, vajaat 60 potkurikonelentäjää ovat vaatineet tasaveroista kohtelua työehtojen, palkkauksen ja koulutuksen osalta muihin Finnairin lentäjiin verrattuna.

Sopimuskiista aiheutti vuorojen peruuttamisia runsaasti jo viime talvena. Maaliskuussa lentäjien listalakko pysäytti kolmen päivän aikana noin 50 potkurikoneella lennettävää kotimaanvuoroa. Viikkoa aiemmin yhden päivän työnseisaus peruutti yli 30 lentoa.

Työriidan taustalla on Finnairin tytäryhtiöiden Kar-Airin ja Finnaviationin fuusioituminen emoyhtiöön syksyllä 1996. Fuusion jälkeen lentäjien työehdot ja palkkaus ovat pysyneet erilaisena.

Pääosa Finnairin palveluksessa olevista lentäjistä kuuluu Suomen liikennelentäjäliittoon, joka teki oman noin 530 työntekijää koskevan työehtosopimuksensa keväällä.

Lennonjohtajien sopimus umpeen

Lennonjohtajien virkaehtosopimus päättyy lokakuun lopussa. Lennonjohtajien yhdistys ja Ilmailulaitos ovat keskustelleet viime viikkoina epävirallisesti, ja yhteisen neuvottelupöydän ääreen osapuolet istuvat ensi torstaina.

Neuvotteluja on määrä jatkaa tiiviiseen tahtiin.

Neuvottelujen alkamista vaikeutti aiemmin lennonjohtajien ja Ilmailulaitoksen kiista Helsinki-Vantaan lennonjohtajien työvuorolistoista. Kiista laukesi kolmisen viikkoa sitten, kun lennonjohtajat ryhtyivät noudattamaan työnantajien tekemiä uusia listoja.