Berezovskista pidätysmääräys Venäjällä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjän syyttäjäviranomaiset ovat antaneet pidätysmääräyksen öljy- ja mediapohatta Boris Berezovskista sekä Aeroflot-lentoyhtiön entisestä johtajasta Nikolai Glushkovista.

Miesten epäillään piilottaneen miljoonia dollareita Aeroflotin varoja Sveitsiin perustamaansa yhtiöön. Myös Berezovskin muita liiketoimia tutkitaan.

Uutistoimisto Tassin mukaan miehiä syytetään laittomista liiketoimista ja rahanpesusta.

Berezovski on uutistoimistojen mukaan Ranskassa. Uutistoimisto AFP:n mukaan hän kommentoi pidätysmääräystä toteamalla että aika, jolloin Venäjää ohjailevat nakupeppuiset miehet, on ohi. Tällä hän viittasi Venäjän pääsyyttäjään Juri Skuratoviin, joka on sotkeutunut korruptio- ja seksiskandaaliin.

Berezovski on entinen Kremlin sisäpiiriläinen, joka mm. rahoitti presidentti Boris Jeltsinin presidentinvaalikampanjan. Tästä hänet palkittiin lukuisilla arvovaltaisilla tehtävillä Jeltsinin noustua valtaan.

Suhteet Jeltsiniin viilenivät kuitenkin alkuvuodesta kun paljastui, että Berezovski oli mm. salakuunnellut Jeltsinin lähipiirin puheluja ja kerännyt tietoja mahdollista kiristystä varten.

Syyttäjäviranomaist ovatkin tehneet useita ratsioita Berezovskin omistamiin yrityksiin.

Presidentti Jeltsin erotti omavaltaisesti Berezovskin Itsenäisten valtioiden yhteisön Ivyn pääsihteerin virasta viime kuussa. Ivyn huippukokous virallisti erotuksen viime perjantaina.