Milosevic haluaa liittoon Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic haluaa maansa jäseneksi Venäjän ja Valko-Venäjän poliittiseen liittoon. Venäjän parlamentin alahuoneen puhemiehen Gennadi Seleznjovin mukaan presidentti Boris Jeltsin tukee ajatusta, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.

Uutistoimisto RIA puolestaan sanoo Jeltsinin luvanneen harkita ehdotusta huolellisesti. Valtioliitosta neuvoteltaneen pian.

Yhdysvallat kertoi perjantaina saaneensa Venäjältä vakuutuksen, ettei se puutu aseellisesti Balkanin kriisiin.

Yhdysvaltain ulkoministeriö myös ilmoitti, että maiden ulkoministerit Madeleine Albright ja Igor Ivanov tapaavat tiistaina Oslossa keskustellakseen Kosovon kriisistä.

Presidentti Jeltsin toisti perjantaina, ettei Venäjä toimita Jugoslavialle aseita vaan uskoo yhä poliittiseen ratkaisuun.

Hän arvioi myös, ettei Nato rohkene aloittaa maaiskua miehistötappioiden pelossa. -Serbit ovat valmiita taistelemaan viimeiseen mieheen, Jeltsin korosti.

Torstaina Jeltsin vielä arveli, että sekä lainopilliset että poliittiset seikat ovat Jugoslavian, Venäjän ja Valko-Venäjän liittoa vastaan.

Hän painotti muun muassa sitä, ettei Jugoslaviassa voida nykyisissä oloissa järjestää vaadittavaa kansanäänestystä.

Tarkkailijasta pysyväksi jäseneksi?

Milosevic esitti pyyntönsä Seleznjoville, joka palasi Belgradista torstaina. Milosevic sanoi olevansa asialla parlamentin ja kansan nimissä.

Venäjällä ja Valko-Venäjällä on kolmelta viime vuodelta useita sopimuksia suhteidensa lähentämisestä. Jugoslavia on vanhastaan Venäjän ja Valko-Venäjän parlamentaarisen liiton tarkkailijajäsen.

"Ohjuspuheet väärinkäsitys"

Duuman puhemies Seleznjov sai aikaan hämmennystä ilmoittamalla, että presidentti Jeltsin olisi määrännyt maansa strategiset aseet suunnattavaksi maihin, jotka pommittavat Jugoslaviaa. Seleznjov sanoo, että hänen puheensa ymmärrettiin väärin.

Jeltsin sanoi että suuntaaminen voi tulla kyseeseen, mikäli tilanne Jugoslaviassa pahenee, Seleznjov kertoi.

TV-uutisten raportti (video)