Sääilmiö La Niña voimistuu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sääilmiö La Niña voimistuu Tyynen valtameren lämpötilan viiletessä edelleen.

Tyynen valtameren odotetaan jatkavan jäähtymistä loppuvuoden ajan, joten La Niña -ilmiö saa ilmaa siipiensä alle. Näin ennustavat Yhdysvaltain sääviranomaiset.

Kansainvälinen meteorologinen järjestö WMO on myös ilmoittanut La Niñan hiljalleen voimistuvan.

La Niña -ilmiö, joka esiintyy Tyynen valtameren alueella vuorotellen El Niño -ilmiön kanssa, syntyy, kun itäiselle Tyynelle valtamerelle syntyy suuri epänormaali kylmän veden rintama.

Tavallista viileämpi vesi oli lokakuuhun mennessä edennyt jo Etelä-Amerikan länsirannikolle edellä aikataulustaan. La Niña -ilmiö alkoi lämpötilan pudottua nopeasti trooppisen Tyynen valtameren seudulla touko-kesäkuussa.

Säävaihtelut rajuja

Muutos aiheutti rankkasateiden ja tulvien vyöryn Indonesiassa elokuussa, kun El Niño oli ensin kurittanut maata pitkällä kuivuudella. La Niña toi sateet myös Australiaan.

Atlantilla liikkuvat hurrikaanit ovat myös tyypillisiä alkavalle La Niña -kaudelle, sanoo WMO.

El Niño -ilmiö syntyy, kun pasaatituulet heikkenevät, jolloin suuri määrä lämmintä vettä pääsee virtaamaan läntiseltä Tyyneltä valtamereltä itään päiväntasaajaa myöten kohden Etelä-Amerikkaa.

El Niñon aikana lämmin vesi ja sen yläpuolinen ilmakehä reagoivat toisiinsa ja häiritsevät säätä maailmanlaajuisesti. Vuosina 1997-1998 esiintynyt El Niño aiheutti ennätyssateet Kaliforniassa, tulvia Perussa, kuivuutta Indonesiassa sekä tornadoja ja tulvia Floridassa.

La Niña on ilmiönä päinvastainen. Siinä El Niñon lämpimät olosuhteet palaavat länteen. Yleensä vuoden kestävälle La Niñan ajalle on tyypillistä kuivat kaudet Etelä-Amerikassa ja vaihtelevat kuivuus- ja tulvakaudet Afrikassa. Myös sateet palaavat tuolloin Aasiaan.

Koska La Niño osuu Etelä-Aasiaan yleensä monsuunisateiden aikaan, sen vaikutuksia ei pidetä WMO:n mukaan yhtä tuhoisina kuin El Niñon aikaansaannoksia.