Pinochetin luovutusprosessi jatkuu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britannian sisäministeri Jack Straw on päättänyt, että Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin luovutusprosessi voi jatkua.

Päätöksen mukaan Pinochetia vastaan esitetyt syytteet kidutuksesta ovat niin vakavia, että Espanjan luovutuspyynnön käsittely voi käynnistyä.

Britannian korkein oikeus päätti viime kuussa, että Pinochet voidaan luovuttaa ulkomaisen oikeusistuimen kuultavaksi vain syytettyä rikoksista, jotka on tehty vuoden 1988 jälkeen.

Britannia pidätti Pinochetin lokakuussa Espanjan jätettyä hänestä luovutuspyynnön. Espanja haluaa Pinochetin syytteeseen ihmisoikeusrikkomuksista.

Tuomari Baltazaar Garzon, joka on Pinochetin luovutuspyynnön takana, on kohtuullisen tyytyväinen Britannian sisäministerin päätökseen jatkaa Pinochtin luovutusprosessia, kertovat espanjalaiset oikeuslähteet.

Pinochetin edustaja Patrick Robertson on BBC:n haastattelussa tuominnut sisäministerin päätöksen. Robertsonin mukaan Pinochetia vastaan esitetyt syytteet eivät missään tapauksessa voi johtaa hän luovutukseensa Espanjaan.

Ihmisoikeusaktivistit sekä Chilessä Pinochetin kaudella kadonneiden ja surmattujen ihmisten omaiset ovat iloinneet päätöksestä jatkaa luovutusprosessia.

Sen sijaan Pinochetin liittolaiset, mm. Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher, ovat tuominneet päätöksen.

Pinochetille päätös tarkoittaa koriarestin jatkumista. Hänen lakimiehillään on kuun loppuun asti aikaa valmistella valitusta päätöksestä.