Serbit sulkivat pakolaisilta Kosovon rajat

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Serbit ovat sulkeneet Kosovon rajat ja käännyttäneet alueelta poispyrkivät pakolaiset takaisin, kertoo YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tiedottaja Kris Janowski. Kaikkiaan alueelta on paennut jopa 850 000 albaania.

Kosovon raja on virallisesti auki, mutta kun kukaan ei tule rajan yli, olemme varmoja, ettei heitä päästetä rajan yli, UNHCR:n tiedottaja Kris Janowski kertoo.

Janowskin mukaan pakolaisvirta tyrehtyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Me emme voi pakottaa serbejä päästämään pakolaisia pois alueelta, Janowski jatkaa.

Hänen mukaansa tilanne on erittäin huolestuttava, koska ihmiset eivät palaa vapaaehtoisesti sinne, mistä he ovat paenneet.

Perille päässeistä pakolaistista osa on joutunut maksamaan suuria summia päästäkseen rajan yli.

Eräs pakolaisnainen kertoo maksaneensa noin 5 000 markkaa Makedonian rajan ylittämisestä. Samaan aikaan serbit käännyttivät kaksi bussilastillista muita pakolaisia takaisin Kosovoon.

YK odottaa joukkopakoa

Eri tietojen mukaan Kosovota paenneita on noin 850 000. Heistä reilusti yli puolet on päässyt rajojen yli joko Albaniaan tai Makedoniaan.

Silti Kosovon metsissä tai vuoristoalueilla on satoja tuhansia pakolaisia piilossa. Nato onkin suunnitellut ruokapakettien ja muiden avustustarvikkeiden pudottamista metsissä lymyäville pakolaisille.

YK:n Maailman elintarvikeohjelman WFP:n arvion mukaan serbijoukot ovat ajamassa vajaata miljoonaa Kosovon albaania Albanian, Montenegron ja Makedonian rajoille seuraavan puolentoista viikon aikana.

Järjestön tiedottajan Lindsey Davisin mukaan serbit tulittavat pakolaisia pitääkseen heidät ensin paikallaan ja ajaakseen sitten pakosalle.

Naton arvion mukaan serbit ovat koonneet satoja tuhansia albaaneja karkoittaakseet heidät kaikki Kosovosta.

Pakolaistilanne pahenee (video)