UNHCR: Lisää apua pakolaisille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n pakolaisjärjestön johtaja Sadako Ogata pyytää Nato- ja muilta mailta pikaisesti lisää apua Kosovosta paenneille.

Ogatan mukaan YK huolehtii tulevaisuudessakin pakolaisista, mutta tarvitsee siihen sellaista apua, jota voi antaa vain armeija tai siviilisuojelujärjestöt.

UNHCR kertoo Makedonian pakolaisleiriensä ylittäneen vastaanottokykynsä. Vielä 2 000 - 3 000 Kosovon albaania odottaa rajalla pääsyä Makedoniaan.

Makedonia on antanut luvan uuden leirin perustamiseen. Se voi kolmen pävän päästä ottaa vastaan 3 000 - 5 000, kolmen viikon päästä 15 000 - 20 000 henkeä.

Vranomaiset suostuvat myös siirtoleirin avaamiseen Blacen rajanylityspaikalle. Leirille mahtuisi tilapäissijoitettavaksi 5 000 ihmistä, UNHCR kertoo.

Makedonian YK-leireillä on nyt 46 000 ja koko maassa 127 000 pakolaista, ja lisää on tulossa. Albaniaan taas ei viikonlopun jälkeen ole juuri pyritty.

On epäselvää, ovatko serbit tarkoituksella pysäyttäneet pakolaisvirran. Pohjois-Albaniaan saapui maanantaina Pristinasta enää 109 ihmistä ajoneuvoilla ja tiistaina enää kourallinen.

Jugoslavia on tiistaina sulkenut Montenegron ja Kroatian välisen rajan.

Tuhansia pakolaisia kateissa

Tyystin kateissa on viikonloppuna Kosovon pääkaupungista Pristinasta etelään nähty 9 000 - 16 000 pakolaisen saattue, UNCHR:n edustaja kertoo. Kilometrien mittaisesta kolonnasta ei lauantain jälkeen ole tehty havaintoja.

UNHCR kertoo, ettei kukaan haastatelluista pakolaisista tiedä kertoa mitään joukon vaiheista. Järjestö sanoo olevansa huolissaan näiden ihmisten kohtalosta.

Pakolaisia siirretään kauemmas rajalta (video)