Väitteet serbien hirmuteoista paisuvat

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sekä Nato että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj sanoivat tiistaina saaneensa hälyttäviä tietoja serbien julmuuksista Kosovon albaanipakolaisia kohtaan.

Molempien tiedottajat viittasivat pakolaisten kertomuksiin murhista, aiskauksista, uhrien silpomisesta ja serbitunnusten viiltämisestä vainajien ruumiisiin.

Naton edustaja Jamie Shea sanoi Jugoslavian armeijan ja erikoispoliisin joukkojen surmanneen viime viikolla 3 500 Kosovon albaania. Eräässä kylässä oli sata nuorta miestä koottu yhteen ja ammuttu.

- Olemme saaneet kaikilta Kosovon alueilta tietoja joukkoteloituksista, Shea sanoi. Eräällä paikkakunnalla 700 nuorelta mieheltä oli otettu verta haavoittuneiden serbisotilaiden hoitoa varten.

Noin 100 000 albaanimiestä on yhä kateissa Kosovossa, hän jatkoi.

Sekä Shea että Etyjin tiedottaja kertoivat myös yhä useamman pakolaisen kertoneen naisten joukkoraiskauksien lisääntyneen.

Tietoja ei voida vahvistaa muista lähteistä, mutta pakolaisten kertomuksia on niin paljon ja ne ovat niin yhtäpitäviä, että niissä täytyy olla jotain perää, Shea sanoi.

Itävalta: EU-maiden annettava raiskatuille turvapaikka

Itävallan hallitus sanoi tiistaina, että EU:n jäsenmaiden tulisi antaa turvapaikka raiskatuille pakolaisnaisille.

Maan naisasioiden ministeri Barbara Prammer kehotti muita EU-maita noudattamaan Itävallan esimerkkiä ja tunnustamaan raiskauksen turvapaikan myöntämisen syyksi. Itävalta otti tämän käytännön Bosnian sodan jälkeen.