Pakolaiskeskuksissa tilaa tuhannelle kosovolaiselle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pakolaisten vastaanottokeskuksista löytyy tilaa noin tuhannelle albaanipakolaiselle, jotka Suomi on luvannut ottaa tarvittaessa vastaan Balkanin kriisialueelta.

Suomessa on nyt 11 pakolaisten vastaanottokeskusta. Niiden lisäpaikoille sekä toukokuussa avattaviin Punkalaitumen ja Kotkan keskuksiin saadaan mahtumaan Suomen lupaama kiintiö.

Johtaja Mervi Virtanen työministeriöstä odottaa, että sijoituspyyntö tulee suhteellisen nopeasti. Hänen mukaansa pakolaisia ollaan valmiit ottamaan vastaan heti, mutta mieluiten parinsadan hengen viikkovauhtia.

Suomessa kosovolaiset saisivat puolen vuoden oleskeluluvan, jota voitaisiin jatkaa tarvittaessa puoli vuotta kerrallaan. Tarkoituksena on, että pakolaiset palaavat, kun Balkanin konflikti on ohi.

Virtasen mukaan jotkut ihmiset ovat tarjoutuneet ottamaan pakolaisia kotiinsa. Kotimajoitukseen ei kuitenkaan mielellään mennä, koska tehtävä on niin vaativa, hän sanoo.

Suomen Punainen Risti on luvannut hätätilanteessa järjestää majoituksen 5 000 - 6 000 ihmiselle.

UNHCR valitsee pakolaiset

Suomi toimii pakolaisasiassa yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kanssa. UNHCR valitsee tänne tulevat ihmiset ja kuljetukset järjestää Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

UNHCR on sijoittanut eri maihin jo 16 300 Kosovon pakolaista. Noin 10 000 on kuljetettu Saksaan ja paljon pakolaisia on mennyt myös Turkkiin. Kaikkiaan pakolaisia on noin 550 000.

Maahanmuuttoasioista vastaavat viranomaiset keskustelivat Kosovon pakolaisten sijoittamisesta keskiviikkona Tampereella.

Tv-uutiset kertoo lisää (video)