1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afrikasta löytyi uusi ihmislaji

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Etiopiasta Bourista on löydetty aiemmin tuntemattoman ihmislajin 2,5 miljoonaa vuotta vanhoja jäänteitä. Arkeologi Tim White pitää Australopithecus garhiksi nimettyä lajia ehkä jopa ihmisen kehitysketjusta puuttuneena ratkaisevana lenkkinä.

Etiopilaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat saivat lastaansa tuntemattoman lajin hampaita ja kallonkappaleita etsiessään Autralopithecus africanus -hominidilajin fossiileja. Uusi laji sai nimen autralopithecus garhi alueella puhutun afarin kielen "yllätys"-sanan mukaan.

Kappaleista koottu kallo kuului urokselle, jolla oli pienet aivot, isot hampaat ja voimakkaasti ulkoneva leukaosa, kertoo tiedelehti Science.

Lähistöltä löytyi puolestaan käsivarsi- ja sääriluita, jollaisia ei ole millään muulla tunnetulla lajilla. Tutkijoiden mukaan raajojen mittasuhteet ovat tarkalleen apinoiden ja ihmisten keskiväliltä. Yksilön pituudeksi laskettiin vajaat 140 senttiä.

Työkalut todellinen yllätys

Suurin yllätys ovat kuitenkin havainnot, joiden mukaan laji mitä ilmeisimmin käytti kivityökaluja leikatakseen lihaa ja erottaakseen ytimiä saaliseläinten luista.

Siitä todistavat kivityökalujen jättämät naarmut ohesta löydetyissä antiloopinluissa, tiettävästi ensimmäiset ihmisen keittiötyökalujen jäljet.

Arkeologi Tim Whiten mukaan moinen rasva- ja luuydinpitoinen ruokavalio oli suoranainen ravintovallankumous, joka saattoi antaa polttoainetta ihmiskunnan leviämiseen muuallekin kuin Afrikkaan.

Australopithecus-ihmissuku edelsi Homo-sukua, johon kuulumme myös me Homo sapiensit. Ensimmäinen, Homo erectus, eli 1,7 miljoonaa vuotta sitten.

Lue seuraavaksi