Kolea vappu viilensi tunteita

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vapun juhlinta sujui koko maassa poikkeuksellisen rauhallisesti.

Helsingissä poliisilla oli silti 550 tehtävää iltakuuden ja vapunpäivän kello 12:n välillä. Turussa oli poliisin mukaan tavallista enemmän puukotuksia.

Lauantain vastaiseen yön puukotussumassa sai vammoja kymmenen ihmistä. Yksi uhreista on kriittisessä tilassa. Poliisi epäilee tekijöiksi pientä porukkaa, josta muutamia on vapunpäivänä saatu kiinni.

Kylmän ilman lisäksi sade ajoi juhlijoita sisätiloihin, ja poliisin työ koostui enimmäkseen liiaksi juopuneiden ja tappelijoiden hillitsemisestä.

Vakavin turma sattui Kempeleessä Oulun seudulla, missä kolme nuorta menehtyi liikenneonnettomuudessa auton suistuttua tieltä.

Helsingissä nuori mies putosi palotikkailta ja on kriittisessä tilassa. Porvoossa menehtyi mies vapunpäivän aamuna omakotitalon palossa.

Vappumenoissa vanhaa ja uudempaa

Vappupäivänä ajoittainen pouta houkutteli ihmisiä ulkoilmarientoihin, mutta poliisin mukaan rauhallinen linja jatkui. Helsingin Kaivopuistossa kuurosateita uhmasi päivän aikana noin 20 000 juhlijaa.

Eri puolilla maata järjestettiin poliittisia marsseja ja Jeesusmarsseja. Helsingin Jeesusmarssiin lähti Senaatintorilta tuhatkunta ihmistä.

Työväen vappumarssiin Rautatientorilta Hakaniemeen osallistui sen sijaan poliisin mukaan vain vajaat 200 marssijaa. SAK:n vappujuhlan alla Hakaniemen torilla oli jo noin 3 000 henkeä, joista osan lienee houkutellut Ultra Bra -yhtye.

Tasavallan presidentti ja rouva Eeva Ahtisaari vastaanottivat perinteiset vapputervehdykset Linnan pihalla aamupäivällä. Tilaisuutta elähdyttivät sävelin mm. Suomen työväen musiikkiliitto ja ylioppilaskunnan laulajat.

Helsingin ensihoitoyksiköllä hiljaisempi vappu

Vapunaaton juhlinta työllisti Helsingin pelastuslaitoksen ensihoitotoimintaa normaalin kurjan kelin vapun verran.

Kiireellisiä ensihoito- ja sairaankuljetustehtäviä hoidettiin vappuaattona yhteensä 140, kun normaali keskiarvo on 95 tehtävää vuorokaudessa.

Vilkkaimpina vappuina tehtävämäärä on sen sijaan kivunnut lähelle 200:aa.

Tämänkertaista urakkaa oli hoitamassa 12 ambulanssia, lääkintämiesyksikkö ja lääkäriyksikkö. Tyypillisiä vammoja olivat kaatumisen yhteydessä saadut pään ja raajojen vammat sekä lääke- ja alkoholimyrkytykset.

Vappuyön humua Helsingissä (video)