EKP: Rahapolitiikka ei voi ratkaista rakenteellisia ongelmia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Win Duisenberg sanoi tiistaina, että jäsenmaiden rakenteelliset ongelmat, kuten työttömyys, eivät ole ratkaistavissa rahapolitiikan keinoin.

Duisenberg sanoi tiistai-iltana Frankfurtissa, että työttömyys vaihtelee monissa Euroopan maissa, vaikka niillä on jo pitkään ollut samanlainen korkotaso. Duisenbergin mukaan Euroopan korot ovat jo ennätyksellisen alhaalla ja edelleen laskussa.

EKP:n neuvoston kokouksen päätteeksi puhunut Duisenberg totesi, että työttömyyden vastaisen taistelun menestys näyttäisi olevan sidoksissa työmarkkinoilla tehtyihin rakenteellisiin muutoksiin.

EKP torjui näin useiden hallitusten vaatimukset pikaisista koronlaskuista työllisyystilanteen parantamista varten.

Duisenberg sanoi EKP:n olevan yksimielinen siitä, että maailmanlaajuinen talouskriisi tulee hidastamaan euroalueen talouksia, jolloin myös yhteisvaluutta euro kärsii jonkin verran.

EKP:n neuvoston on määrä tarkastella tilannetta kahdessa joulukuisessa kokouksessaan. Duisenberg antoi ymmärtää, että tuolloin voidaan keskustella koronlaskuista koko euroalueella.

Duisenberg totesi myös, että euromaiden hintakehitys voi nopeutua, jos maiden hallitukset joustavat talouspolitiikassaan.

Lausuntoa pidettiin varoituksena euromaille, jotta nämä eivät yrittäisi vilkastuttaa talouksiaan lainavaroin.

Vanhala: poliittinen painostus voi nostaa korkoja

Suomen pankin pääjohtaja Matti Vanhala sanoi tiistaina, että poliittinen painostus voi nostaa korkoja tulevalla euroalueella. EKP:n neuvoston kokouksen jälkeen haastateltu Vanhala sanoi, että korkojen on oltava korkeammat, jos markkinat katsovat EKP:n itsenäisyyden olevan uhattuna.

Vanhala myös korosti, ettei Euroopassa käydyllä poliittisella keskustelulla ole lyhyellä aikavälillä vaikutusta Euroopan rahapolitiikkaan. Hän ei myöskään usko, että keskustelu nakertaa nykyisen rahapolitiikan tai rahapolitiikkaa tekevien ihmisten uskottavuutta.

Poliitikkojen ja keskuspankkien kommunikaatiota Vanhala ei sinänsä pidä pahana, mutta toivoo, että tahot löytävät sellaisen tavan kommunikoida, jota ei voida markkinoilla tulkita EKP:n itsenäisyyden rajoituksena.

Risto Makkonen raportoi Frankfurtista (video)