1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tuontiruoasta 8,5 % määräysten vastaista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomeen tuoduista elintarvikkeista 8,5 prosenttia on tullilaboratorion tutkimusten mukaan määräysten vastaista.

Määrä on hieman pienempi kuin viime vuoden alkuneljänneksellä, jolloin määräysten vastaisuuksia löytyi 9,3 prosentista tutkituista elintarvikkeista.

EU-maista tuoduista elintarvikkeista määräysten vastaisia oli 13 prosenttia ja muista maista tuoduista 7,6 prosenttia.

Maakohtaisesti tarkasteltuna määräysten vastaisia eriä löytyi suhteellisesti eniten yhdysvaltalaisista sekä thaimaalaisista tuotteista.

Määräysten vastaisuuksia löytyi edelleen eniten pikkuvihanneksista ja ananassäilykkeistä, mutta puutteita oli myös muun muassa kuivatuissa aprikooseissa, luumuissa ja viinirypäleissä.

Syynä oli 26 prosentissa tapauksista raskasmetallit, 22 prosentissa torjunta-ainejäämät, 15 prosentissa pakkausmerkinnät 7 prosentissa lisäaineet ja 30 prosentissa muut syyt.

Tullilaboratorio tutki 634 elintarvike-erää, mikä on 14 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Myös leluissa paljon puutteita

Tutkituista 1 281 kulutustarvike-erästä määräysten vastaisuuksia löytyi 84:stä eli 6,6 prosentista. Tämä on 1,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuoden tammi-maaliskuussa.

Runsas puolet hylätyistä kulutustarvike-eristä oli leluja, ja määräysten vastaisuuksia löytyi lähes joka kahdeksannesta tutkitusta leluerästä. Suhteellisesti eniten puutteita oli ammusleluissa.

Kosmetiikkaeristä määräysten vastaisia oli kymmenen prosenttia, astioista ja ruokailuvälineistä viitisen prosenttia.

Syynä oli 35 prosentissa tapauksista puutteet varoitusmerkinnöissä, 32 prosentissa mekaaniset ominaisuudet, 12 prosentissa raskasmetallit, 11 prosentissa formaldehydi ja kymmenessä prosentissa muut syyt.

Eniten määräysten vastaisuuksia löytyi yhdysvaltalaisista ja kiinalaisista tuotteista.

Lue seuraavaksi