Yli 200 saanut surmansa Tadzhikistanin taisteluissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tadzhikistanissa kolme päivää kestäneet taistelut ovat vaatineet yli 200 ihmisen hengen, kertoo maan puolustusministeriö. Osa uhreista on siviilejä.

Tadzhikistanin puolustusministeriö arvioi perjantaina, että taisteluissa on kuollut jopa 180 kapinallista ja 25 hallituksen sotilasta. Kahdeksan siviilin kerrotaan saaneen surmansa.

Taisteluissa on haavoittunut noin 170 ihmistä.

Kapinallisilla 90 panttivankia

Tadzhikistanin vuoristoisiin pohjoisosiin keskittyneet taistelut jatkuvat yhä. Puolustusministeriön mukaan taisteluissa on käytetty muun muassa tykistöä ja taistelukoneita.

Vuoristoon vetäytyneet kapinalliset uhkasivat perjantaina surmata 90 panttivankinaan pitämäänsä hallituksen sotilasta, mikäli heidän tukikohtaansa hyökätään.

Presidentti Imomali Rahmonov väitti televisioidussa puheessaan, että tilanne on täysin hallinnassa ja kapinalliset on jo lähes kukistettu. Rahmonov korosti, ettei mikään ryhmittymä saa turmella maan rauhanhanketta.

Islamilaisen opposition joukkoja on tullut hallituksen avuksi taistelemaan kapinallisia vastaan.

Rauhansopimus kapinallisten hampaissa

Kapinalliset vastustavat hallituksen ja islamilaisen opposition välistä rauhansopimusta. Kapinallisia johtava entinen elittijoukkojen eversti Mahmud Hudoiberbijev on ilmoittanut myös vaativansa vapaita vaaleja.

Kapinalliset räjäyttivät torstaina tärkeän rautatiesillan 170 kilometrin päässä pääkaupunki Dushbanesta, ja he ovat uhanneet räjäyttää myös suuren padon. Hallitus ilmoittaa kuitenkin vartioivansa patoa.

Hallituksen ja islamilaisopposition viimevuotisen sopimuksen toivottiin rauhoittavan maata. Eri ryhmien lietsomat levottomuudet ovat kuitenkin jatkuneet Tadzhikistanissa edelleen.