Keniasta löytyi ikivanhoja kivityökaluja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pohjois-Keniasta on löytynyt kivestä valmistettuja työkaluja, jotka rikkovat tutkijoiden aiempia käsityksiä 2,3 miljoonaa vuotta sitten eläneiden ihmisten taidoista.

Turkanajärven länsipuolelta löytyneet työkalut ovat ainakin 700 000 vuotta vanhempia kuin aiemmin tunnetut yhtä taidokkaat kiviesineet.

Niinpä ihmiset, jotka iskivät esineet kivenlohkareista, saattoivat olla jopa Australopithecus-sukua. Se eli ennen Homo-sukua, jonka nuorin haara me nykyihmiset olemme.

Toisin kuin on luultu, työkalujen tekijät olivat henkisesti ja ruumiillisesti kyllin kehittyneitä valmistaakseen järjestelmällisesti hyötyesineitä leikkaamista ja kaapimista varten.

Taitavaa työtä

Tutkijat ovat koonneet yli 2 000 esineestä kuutisenkymmentä alkuperäistä kiveä, jotka ovat noin limpun kokoisia, kertoo Nature-lehti.

Tutkijoita hämmästyttää etenkin taitavuus, jolla muinaiset ihmiset valitsivat raaka-aineensa.

He tekivät pari koeiskua ennen kuin kelpuuttivat kivenmurikan työstettäväkseen. Vain laavakivi, josta irtos teräväreunaisia lastuja, kelpasi nakuteltavaksi.

Tutkijat löysivät useita kiviä, jotka oli heitetty pois epäkelpoina.

Ruokalistalla lihaa, kalaa ja munia

Toinen hämmästyksen aihe tutkijoille on taito, jolla esi-ihminen löysi kivestä aloituskohdan ja jolla hän eteni pintaa turmelematta.

Jopa 30 esineen iskeminen samasta kivestä on ennenkuulumatonta.

Kivityökalujen yhteydestä löytyi runsaasti nisäkkäiden ja liskojen luita, kalanruotoja sekä munankuoria, jotka kertovat tämän tuntemattoman ihmislajin monipuolisesta ruokavaliosta.

Vanhimmat tunnetut työkalut ovat 2,6 miljoonan vuoden takaa. Niitä pidetään Australopithenecines-lajin työnä.

Teoriaa vahvistaa kahden viikon takainen löytö Etiopiasta. Aiemmin tuntemattomien Australopithecus-suvun 2,5 miljoonaa vuotta vanhojen luiden ohesta löytyi eläinten luita, joissa oli työkalujen jälkiä.