EU hakee uusia keinoja kriisinhallintaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euroopan unionille halutaan paremmat valmiudet puuttua nopeasti lähialueella kypsyviin kriiseihin, joista tuorein esimerkki ovat Kosovon tapahtumat.

EU-maiden puolustusministerien epävirallisessa kokouksessa Wienissä tänään korostettiin nopeaa, tehokasta ja tarvittaessa omin voimin johdettavaa kriisienhallintaa.

Itävallan puolustusministerin Werner Fasselabendin mukaan Euroopan on otettava opiksi Bosnian ja Kosovon kriiseistä ja löydettävä keinot oman takapihansa puhdistamiseen sotilaallisestikin.

Jäsenmaat voivat nyt yhdessä päättää kriisinhallintaoperaatiosta ja pyytää Länsi-Euroopan unionia WEU:ta toteuttamaan sen joko omin voimin tai puolustusliitto Naton tuella.

Kosovon kriisissä ratkaisu saatiin aikaan vasta Yhdysvaltain sovittelun ja Naton sotilaallisen painostuksen jälkeen.

Taina: EU:n ja WEU:n

keskustelua kehitettävä

Puolustusministeri Anneli Taina korostaa EU:n ja WEU:n yhteistyön aloittamista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kriisitilanteissa. Yhteydenpidon tulisi hänen mukaansa myös olla vähemmän monimutkaista.

EU-maiden yhteistä puolustusta ei silti olla hakemassa. Tähtäimessä on sotilaallisen valmiuden luominen eri maissa niin, että yhteistyö tarpeen tullen toimii, Taina vakuutti.

Britannian puolustusministeri George Robertson oli valmis menemään hieman pidemmälle: hänen maansa mukaan unioni tarvitsee tehokkaampaa puolustusta yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tueksi niin, että Naton avainrooli kuitenkin säilyisi.