Ranskan oikeusministeri ei haluapäästää Pinochetia pälkähästä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ranskan oikeusministeri Elisabeth Guigou sanoo, ettei hän epäröi pyytää Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin luovutusta Ranskaan. Britanniassa odotetaan päätöstä Pinochetin pidätyksen laillisuudesta.

Guigou aikoo vaatia Britanniassa olevan Pinochetin luovuttamista välittömästi, jos ranskalainen tuomari sitä pyytää.

Ranskassa tutkitaan kolmen ranskalaisen katoamista Chilessä vuonna 1973, jolloin Pinochetin sotilasjuntta kaappasi vallan.

Britannian päätös ehkä jo tällä viikolla

Britannian korkein oikeus alkoi käsitellä tänään Pinochetin pidätyksen laillisuutta. Jos päätös on Pinochetille myönteinen, hän pääsee pian vapaaksi.

Jos pidätys on lainvoimainen, entinen diktaattori saatetaan karkottaa Espanjaan, jossa häntä odotetaan vastaamaan mm. syytteisiin kansanmurhasta ja Espanjan kansalaisten murhista. Myös Sveitsi, Ruotsi, Belgia, Luxembourg, Saksa, Italia ja Norja ovat viritelleet tutkimuksia entisen diktaattorin tekemisistä.

Brittien oikeusoppineiden päätöstä odotetaan kahden viikon sisällä. Nopeimmillaan päätös voi tulla jo ensi torstaina.

Pinochet pidätettiin Britanniassa 16. lokakuuta espanjalaisen tuomarin pyynnöstä. Aiemmin brittituomioistuin kumosi kuitenkin pidätysmääräyksen, koska sen mukaan senaattori Pinochet nauttii diplomaattista koskemattomuutta.