Piispanvaaliin uudistus

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Piispojen nimittäminen siirtyy tasavallan presidentiltä kirkolle.

Samalla luovutaan piispan koevaalista ja siirrytään ehdokasasettelun pohjalta tapahtuvaan, tarvittaessa kaksivaiheiseen vaaliin.

Kirkolliskokous päätti piispanvaalin uudistuksesta perjantaina Turussa äänin 78 - 24. Kirkkolain uudistukset astuvat voimaan, kun eduskunta on ne hyväksynyt.

Uudistusta perusteltiin sillä, ettei piispan nimitysoikeutta ole uudessa hallitusmuodossa enää sidottu perustuslain tasolle. Muutos on myös yhdensuuntainen yliopistojen professorinimitysten kanssa.

Ehdokasasettelun käyttöönottoa perusteltiin avoimuuden lisäämisellä. Edelleen katsottiin, ettei ehdokkaiden esille nostaminen ja esittely saa jäädä vain median varaan.

Vähemmistöön jääneiden mielestä presidentin nimitysoikeudella on symbolinen merkitys, joka korostaa kirkon luonnetta kansankirkkona sekä kirkon ja valtion suhteiden jatkuvuutta.

Saamelaisille edustaja kirkolliskokoukseen

Myös saamelaiset saavat oman edustajan kirkolliskokukseen. Tarvittava lainmuutos hyväksyttiin Turussa perjantaina.

Saamelaisten maallikkoedustajan kirkolliskokoukseen valitsee saamelaiskäräjät. Saamelaisten edustajan on tarkoitus päästä aloittamaan jo toukokuussa 2000 seuraavan kirkolliskokouksen toimikauden alkaessa.