Epävarmuus töissä vie yöunet

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kun ihminen kokee menettäneensä mahdollisuutensa vaikuttaa työtehtäviensä sisältöön, hän alkaa kärsiä unettomuudesta. Samoin vaikuttaa työpaikalla hankittu stressi.

Näin arvioi tukholman Karoliinisen instituutin professori Torbjörn Åkerstedt pohjoismaisessa untitukijakokouksessa Helsingissä viikonloppuna.

- Kun ihminen menettää kontrollin työtehtäviinsä, hän nukkuu huonosti.

Kontrollin puute oli tutkimuksessamme suurin syy painajaisten syntyyn, Åkerstedt kertoi.

Työpäivän pituudella ei Åkerstedtin ryhmän havaintojen mukaan ollut mitään vaikutusta unettomuuteen. Ei myöskään usean peräkkäisen päivän työrupeamalla, jos tätä vastaavasti seuraa pitkä lepojakso.

Pitkään jatkuvan huonounisuuden syitä ovat esimerkiksi vuorotyö ja uniapnea eli unenaikainen hengityksen pysähtyminen.

Toisin kuin psyykkisten ongelmien seurauksia, vuorotyön haittoja pystyy kuitenkin itse varsin hyvin torjumaan. Nokkaunet auttavat jaksamaan, kun ne sijoitetaan iltapäivälle. Illalla otettujen nokosten jälkeen yövuoroon on vaikea jaksaa.

Kolmannes kärsii univajeesta

Univajeesta kärsii jopa kolmannes väestöstä. Unen häiriöiden määrä kasvaa ikääntymisen mukana, ja ne ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä.

On laskettu, että univaje ja unihäiriöt aiheuttavat Suomen kansantaloudelle vuosittain noin kuuden miljardin markan laskun.

Tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia raskaana olevista naisista kärsii unihäiriöistä. Yli 60 prosentilla häiriöt liittyvät kuukautiskiertoon. Vaihdevuosien jälkeen unihäiriöistä kärsii yli puolet naisista.

Naistentautien erikoislääkäri Päivi Polo-Kantola ja keuhkotautien erikoislääkäri Tarja Saaresranta ovat tutkineet hormonikorvaushoidon vaikutusta vaihdevuosi-ikäisten naisten uneen.

He ovat todenneet, että Suomessa yleisesti käytetyt hoidot helpottavat vaihdevuosien oireita ja samalla myös unen häiriöitä ja unenaikaisia hengityshäiriöitä.