Suomalaiset lihovat yhä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaisten lihominen jatkui 1990-luvulla, kertoo Kansanterveyslaitoksen seurantatutkimus.

Noin joka toinen työikäinen suomalainen on ylipainoinen ja joka viides lihava. Viime vuosina ylipainoisten osuus nuoremmissakin ikäryhmissä on kasvanut.

Sekä ikääntyvien että alle 35-vuotiaiden lihavuus lisääntyi vuosina 1982-1997. Sen sijaan 35-44 -vuotiaaat miehet ovat sen sijaan keksimäärin hieman hoikistuneet.

Koulutettujen naisten paino nousi keskimääräisesti vähemmän, miehillä taas koulutus ei vaikuttanut lihomiseen.

Miehistä oli vuonna 1982 lihavia 15 prosenttia ja naisista 16,5 prosenttia. Vuonna 1997 lihavien osuus miehistä oli noussut 20 prosenttiin ja naisistakin 19 prosenttiin.

Elämäntavat ja perimä vaikuttaa

Erityisen vahingollista lihavuus on silloin, kun ylimääräinen rasva on kertynyt vatsaonteloon, eikä ihonalaisiin kudoksiin.

- Monissa tutkimuksissa on todettu että vatsansisäinen rasva lisää diabeteksen, verenpainetaudin ja sepelvaltimotaudin riskiä, kertoo professori Markku Koskenvuo Turun yliopiston kansanterveystieteen osastolta.

Etenkin miehillä rasva pyrkii kerääntymään vatsaonteloon. Naisilla taas leviävät useimmiten reidet ja takapuoli. Perintötekijät vaikuttavat pitkälti siihen, minne rasva kerääntyy.

Koskenvuo muistuttaa, että aineenvaihduntaan vaikuttavat ruokailu- ja muut elämäntavat.

- Voi sanoa, että lihavuus villitsee ikäviä perintötekijöitä. Oma käyttäytyminen vaikuttaa kuitenkin riippumatta siitä, millainen perimä on lähtökohtana, toteaa Koskenvuo.