Sundqvist-juttu loppusuoralla

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe katsoo toteen näytetyksi, että Ulf ja Björn Sundqvist syyllistyivät rikokseen STS-pankin myöntäessä 20 miljoonan markan lainan Wayup-yhtiölle.

Björn Sundqvist oli yksi Wayupin omistajista. Laina kaatui myöhemmin kokonaan STS-pankin vahingoksi.

Lainan avulla veljekset pääsivät eroon arvottomista Lomametsä Oy:n osakkeistaan. Ulf Sundqvist sai papereistaan 1,5 miljoonaa ja Björn 8,5 miljoonaa markkaa.

Syyttäjän mukaan kysymyksessä on Ulf Sundqvistin kohdalla kavallus, jos oikeus toteaa Sundqvistin STS-pankin pääjohtajana ratkaisseen myönteisen lainapäätöksen.

Jos taas oikeus toteaa Ulf Sundqvistin vain myötävaikuttaneen lainapäätökseen, on hänet tuomittava avunannosta petokseen, vaati Rappe loppulausnnossaan.

Rikosjutun asianomistajan eli Arsenal Sillan asianajaja Juha Sivenius yhtyi syyttäjän esitykseen ja katsoi Rappen näyttäneen syytteensä toteen.

Päätös vasta kesäkuussa

Kuukauden kestänyt käräjäoikeuskäsittely päättyy keskiviikkona, jolloin vastapuoli esittää omat loppulausuntonsa. Välissä syyttäjä esittää rangaistusvaatimuksensa ja asianajat laskunsa.

Päätöstä jutussa odotetaan vasta kesäkuun puolella.

Tiettävästi Ulf Sundqvistin, Björn Sundqvistin ja asianomistaja Arsenal Sillan asianajajien laskut nousevat lähelle kahta miljoonaa markkaa.

Käräjäoikeuden Ulf Sundqvistille määräämän avustajan, oikeustieteen tohtorin Zacharias Sundströmin palkkio on yksin yli miljoona markkaa. Jos syytteet Ulf Sundqvistia vastaan hylätään, jäävät puolustuskulut valtion maksettavaksi.

Jos taas Ulf Sundqvist tuomitaan syylliseksi, jää oikeuden harkittavaksi, mikä on hänen osuutensa kuluista. Ratkaisuun vaikuttavat Sundqvistin tulot ja varallisuus.