RKP:n Erlund myönsi häirintäsoitot

Yle Uutisten artikkeliarkisto

RKP:n kansanedustaja Rainer Erlund on myöntänyt soittaneensa 16-vuotiaalle hankolaistytölle puheluja, joista tytön vanhemmat ovat tehneet rikosilmoituksen. Erlund pyytää tekojaan anteeksi ja selittää niitä kansanedustajuuspaineilla.

Erlund on pyytänyt vapautusta kunnallisista luottamustehtävistään Hangossa sekä ruotsinkielisessä Uudenmaan liitossa Nylands Förbundissa.

Hän sanoo pidättäytyvänsä kaikista muistakin velvollisuuksistaan lähikuukausien ajan. Kansanedustajuudestaan hän aikoo keskustella RKP:n eduskuntaryhmän johdon kanssa.

Ryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos ehti Helsingin Sanomien mukaan toivoa Erlundin pidättäytyvän edustajantoimesta, kunnes rikosilmoitus on käsitelty.

Reaktioita paineisiin

Erlund sanoo, ettei hän kaikesta päätellen ole ihminen, joka kestää kovaa psyykkistä painetta.

- Työ eduskunnassa on minulle uutena kansanedustajana ollut erittäin raskasta. Olen yksinkertaisesti sekä fyysisesti että psyykkisesti lopussa, Erlund selittää tiedotteessaan.

Sellaisessa tilassa hän sanoo tekevänsä asioita, jotka ovat harkitsemattomia. Näin hän kertoo käyneen myös vuonna 1983, jolloin hänen avioliittonsa oli syvässä kriisissä.

Taustalla tuomio

Ylen ruotsinkieliset tv-uutiset kertoi perjantaina, että Erlund tuomittiin vuonna 1983 kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen lapsenryöstön yrittämisestä.

Hän oli tuolloin viemässä 14-vuotiasta tyttöä hotellihuoneeseen valokuvattavaksi.

Erlund kuitenkin korostaa, ettei ole koskaan vahingoittanut ketään fyysisesti eikä aikonut tehdä sitä nytkään, vaikka toimikin harkitsemattomasti.