Koe uusi yle.fi

Kriisirahastoratkaisun Suomi-vastuut - tuliko lisäystä?

Suomen takausvastuu ei kasva perjantaina sovitussa vahvemmassa kriisirahastoratkaisussa, vakuuttaa valtiovarainministeriö. Oppositio pyörittää lukuja toisin ja katsoo, että tällä sopimuksella Suomen vastuu kriisirahastoista nousee uusiin ulottuvuuksiin.

talous
Tanskan ja Suomen valtiovarainministerit Margrethe Vestager ja Jutta Urpilainen keskustelivat ennen euroryhmän kokouksen alkua.
Tanskan ja Suomen valtiovarainministerit Margrethe Vestager ja Jutta Urpilainen keskustelivat ennen euroryhmän kokouksen alkua Kööpenhaminassa 30. maaliskuuta.Torkil Adersen / EPA

Laskentakaava on kimurantti. Tulevassa pysyvässä, 500 miljardin EVM:ssä Suomen enimmäisvastuut ovat 12,6 miljardia euroa. Tämä rahasto perustetaan heinäkuussa.

Tällä haavaa käytössä olevassa, väliaikaisessa ERVV:ssä Suomen enimmäisvastuu liikkuu korkojen kera noin 18 miljardissa eurossa. Väliaikaisrahastosta päätettiin perjantaina lisätä pysyvään kriisirahastoon niitä lainoja, joilla on jo pelastettu kriisimaita. Niistä Suomella on valtiovarainministeriön mukaan korkoineen päivineen 8,4 miljardin euron enimmäisvastuu.

- Lopputulos ei lisää Suomen teoreettisia enimmäisvastuista, sanoo valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.).

Opposition mielestä vastuut kuitenkin kasvavat. Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen laskee, että päällekkäisten EVM:n ja ERVV:n yhteistaakka Suomelle on näiden lukujen valossa jo yhteensä ainakin 21 miljardia euroa.

- Moneen kertaan eduskunnassa yksimielisesti lukkoon lyöty kanta aukaistiin, sanoo Pekkarinen.

Lähteet: Yle Uutiset