Indonesian ulkoministeri tarjoaa Itä-Timorille itsehallintoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n yleiskokouksessa puhunut Indonesian ulkoministeri Ali Alatas ehdottaa maakunnalle tietyn asteista itsehallintoa. Itä-Timorin itsenäisyyttä vaativat kapinalliset ovat vaatineet kansanäänestystä alueen tulevaisuudesta.

Indonesia valtasi Itä-Timorin vuonna 1976. Alueen itsenäisyyttä vaativa sissiliike on siitä saakka ollut sotajalalla Indonesian hallitusta vastaan. YK ei ole tunnustanut Indonesian hallintoa Itä-Timorissa.

Indonesian presidentti B.J. Habibie on jo aiemmin ehdottanut Itä-Timorille osittaista autonomiaa. Habibie on lisäksi tarjonnut maakunnan itsenäisyysliikkeen vangitun johtajan Xanana Gusmaon vapauttamista vastineena sille, että alue tunnustettaisiin kansainvälisesti Indonesian uudeksi maakunnaksi

Alastasin tarjoaman autonomiamallin mukaan keskushallinto päättäisi edelleen maakunnan ulkosuhteista, puolustuksesta ja budjetista.

Autonomian periaatteista päätetään Alastasin mukaan ensi kuussa Indonesian, Portugalin ja itätimorilaisten neuvotteluissa. Alastas uskoo, että päätös asiassa saadaan viimeistään tammikuussa.