Rata tutkii optioidenmyynti-ilmoituksia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rahoitustarkastus aikoo selvittää, kuinka laajaa optioiden myynti- ja ostoilmoitusten myöhästyminen on ollut ja mihin toimiin asiassa ryhdytään.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina useiden yhtiöiden ja optioiden omistajien ilmoitusten saapuneen myöhässä julkisten rekisterien pitäjille.

Markkinavalvoja Tero Kurenmaan mukaan kyseiset tapaukset ovat selvästi arvopaperimarkkinalain rikkomuksia. Rahoitustarkoitus harkitsee, annetaanko asiasta huomautus vai suurempi sanktio.

Ilmoituksen viivästyminen on voinut antaa sijoittajille väärän kuvan johdon suhtautumisesta yhtiön tuloskehitykseen. Helsingin Sanomien mukaan useat yritysjohtajat ehtivät keväällä ja kesällä kotiuttaa miljoonavoitot optioista ennen kuin pörssikurssit syksyllä laskivat.

Ilmoitus annettava

kahden viikon kuluessa

Ilmoitus omistusmuutoksista on toimitettava kahden viikon kuluessa Helsingissä sijaitsevaan Arvopaperikeskukseen. Muualta maasta julkisen sisäpiirirekisterin seuraaminen on siis hankalaa.

Ruotsissa ilmoitus tehdään Rahoitustarkastusta vastaavalle laitokselle, joka syöttää tiedot Internetiin. Kurenmaan mielestä Internet sopisi meilläkin markkinoiden läpinäkyvyyden lisäämiseen.