Suomalaistutkija: Tshernobyl tuonut 2 000 kilpirauhassyöpää

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tshernobylin turman seurauksena noin 2 000 ihmistä Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Venäjällä on sairastunut kilpirauhassyöpään. Arvion esittää suomalaislääkäri Eero Suonio.

Suonio osallistuu Maailman terveysjärjestön WHO:n kilpirauhassyöpäprojektiin. Hänen artikkelinsa on julkaistu Säteilyturvakeskuksen Alara-lehdessä.

Muut säteilystä suoranaisesti aiheutuneet terveyshaitat eivät ole juuri näkyneet tilastoissa. Akuuttiin säteilysairauteen pian turman jälkeen kuoli 29 ihmistä.

Ydinturma tapahtui 26. huhtikuuta 1986 Ukrainan Tshernobylissä. Sen seurauksena erityisesti lasten kilpirauhassyövät lähialueilla lisääntyivät.

Valko-Venäjä on onnettomuudesta suhteellisesti eniten kärsinyt maa. Ydinvoimala sijaitsee lähellä sen rajaa. Ukrainassa vain pohjoisosa sai merkittävän radioaktiivisen laskeuman.

Ensimmäiset kilpirauhassyöpätapaukset raportointiinkin Valko-Venäjällä. Maa on Ukrainaa pienempi ja kaipaa tuntuvaa apua. Kaikkiaan Valko-Venäjällä on havaittu tuhatkunta kilpirauhassyöpää.

Lapset pääkärsijöinä

Etenkin lasten kilpirauhassyöpä on voimalan lähialueilla moninkertaistunut onnettomuutta edeltäneestä ajasta. Syöpätapausten kasvu alkoi 1990.

Vuodesta 1986 vuoden 1997 loppuun havaittiin Valko-Venäjällä 574 lasten kilpirauhassyöpää. Ennen turmaa lasten kilpirauhassyöpiä löytyi 1-2 vuodessa. Toistaiseksi kolme lasta on kuollut.

Lasten kilpirauhassyövän harvinaisuus ja jodin kulkeutuminen tuntien voidaan sanoa, että juuri onnettomuus on aiheuttanut sairastavuuden huiman kasvun, Suonio arvioi.

Suonio korostaa kuitenkin, että tilanne ei ole niin lohduton kuin luvuista näyttää. Kilpirauhassyöpää pidetään "hyvänlaatuisena" syöpänä, joka on ajoissa havaittaessa parannettavissa leikkauksella ja radiojodihoidolla.

Lisäksi lasten kilpirauhassyöpien määrä on rajussa laskussa: kahden kolmen vuoden päästä palattaneen 1-2 tapaukseen vuodessa.

Vuonna 1987 ja sen jälkeen syntyneillä ei ole todettu syöpää yhtään sen enempää kuin ennen onnettomuutta.