Kroatian puolustusministeri erosi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kroatian puolustusministeri Andrija Hebrang on lähettänyt yllättäen erokirjeensä presidentti Franjo Tudjmanille. Asiasta kertoi maan uutistoimisto HINA maanantaina.

Eron tulkitaan merkitsevän syvenevää jakoa maan hallituspuolueessa. Kroatian demokraattista liittoa ovat repineet kiistat puolueen maltillisen ja vanhoillisen siiven välillä.

Hebrang ilmoitti samalla jättävänsä paikkansa puolueen varapuheenjohtajana sekä 76-vuotiaan presidentin henkilökohtaisen lääketieteellisen komitean johdossa.

Ministeri mainitsi kirjeessään eronsa syynä "täydellisen luottamuspulan", jota hän väittää Tudjmanin tuntevan häntä kohtaan.

Hebrang luetteli useita kiistakohtia ja kertoo halunneensa erottaa kaksi ministeriönsä kahdeksasta johtavasta virkamiehestä. Nimiä hän ei maininnut, mutta kyseessä lienevät asehankintojen vastaava johtaja ja vastavakoilun päällikkö. Tudjman ei suostunut pyyntöön.

Hebrang sai tehtäväkseen puolustusministeriön uudistamisen perittyään viran kovan linjan edustajalta Gojko Susakilta, joka kuoli toukokuussa. Vanhoilliset kroaatit ovat torpedoineet uudistamispyrkimyksiä parhaansa mukaan.