Itäliikenteessä paljastui laaja väärennysrikos

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Keskusrikospoliisi tutkii laajaa väärennysrikossarjaa, jossa suomalaisliikennöitsijät ovat väärentäneet kuorma-autojen rekisteriotteita välttääkseen ylikuormamaksuja Venäjän liikenteessä.

Väärennetyissä papereissa suomalaisten kuorma-autojen ja niiden perävaunujen painot on merkitty jopa 4 000 kiloa todellista pienemmiksi.

- Yksittäistapauksissa kyse ei ole hirveistä rahoista, mutta jos näitä kuormia on satoja, siinä puhutaan jo isoista summista, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Ari Soronen.

Rikosten jäljille päästiin kolme vuotta sitten, kun Venäjän viranomaiset saivat haltuunsa väärennettyjä rekisteriotteita. Paperit lähetettiin Suomeen tutkittaviksi.

Rikoksesta epäillään pääkaupunkiseudulla toimivaa liikennöitsijää, joka vie rahteja Venäjälle. Epäillyn väärentämiä rekisteriotteita ovat käyttäneet muutkin kuin liikennöitsijä itse.

Suomalaisten lisäksi lasertulostimella tehtyjä vääriä rekisteriotteita on löydetty ainakin hollantilaisista perävaunuista. Keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan toiminnan laajuutta.