Kosovon valvonta alkoi, osapuolten kyräily jatkuu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tarkkailijat ja Naton koneet ovat aloittaneet Kosovon valvonnan. Samaan aikaan serbijoukot ja albaanikapinalliset jo syyttävät toisiaan sovun horjuttamisesta.

Nimettömien serbilähteiden mukaan albaani-

kapinallisten UCK-järjestö on tehnyt Kosovon pääkaupungissa Pristinassa kranaatti-iskun, jossa kuoli kolme ja haavoittui kaksi serbipoliisia.

Kaikkiaan UCK on serbien mukaan tehnyt yli kymmenen iskua sitten perjantai-illan.

Dragobiljen tarkastuspisteen serbijoukkojen komentajan mukaan kapinalliset yrittänevät yllyttää serbejä vastaiskuun, jotta Nato ryhtyisi rangaistustoimiin.

Albaanit puolestaan sanovat, että serbit ovat ainakin kahdesti avanneet tulen Pristinassa albaanitaloja ja autoa vastaan. Kummankaan osapuolen väitteitä ei ole kuitenkaan voitu vahvistaa.

Pakolaiset palaavat tuhottuihin kyliin

Avustustyöntekijöiden mukaan Kosovon pakolaisia ovat muutamina viime päivinä uskaltautunut palailemaan kotiseuduilleen kasvavana virtana. Kaikkiaan pakosalla on yli 300 000 ihmistä.

Järjestöt ovat lisänneet ponnistelujaan auttaakseen pakolaiset talven yli, josta uhkaa tulla vaikea, sillä jopa puolet albaanien asumuksista on tuhottu.

Naton mukaan ensimmäiset valvontalennot kertovat, että avustusjärjestöjen toiminta-

edellytykset ovat selvästi parantuneet. Myös serbijoukkojen vetäytymisestä on merkkejä, kerrottiin koneiden palattua Kosovon yltä.

Italiaan venepakolaisia

Positiivisista ennusmerkeistä huolimatta kaikki pakolaiset eivät vielä suuntaa kotiseuduilleen.

Satoja Kosovon albaaneja on saapunut vesitse Italian kaakkoisrannikolle ylitettyään Italian ja Albanian välisen kapean salmen.

Otranton kaupungin läheltä löytyi lauantaina noin 500 pakolaista, joista valtaosa oli lähtöisin Kosovosta. Sunnuntaiaamuna pakolaisia oli saapunut 250 lisää. Monet heistä ovat lapsia.

Vesa Toijonen tapasi myös Montenegrossa pakolaisia, jotka eivät vielä uskalla palata kotiin. (video)