Kirgisiassa saa pian yksityinenkin omistaa maata

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kirgisian asukkaat ovat kasnasäänestyksessä hyväksyneet perustustuslain uudistamisen. Muutos tarkoittaa muun muassa yksityisen maanomistuksen sallimista.

Kun lainmuutokset tulevat voimaan, Kirgisia on ensimmäinen Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista, jossa maata voi omistaa yksityishenkilö. Muutoksen toivotaan kohentavan maatalousvaltaisen Kirgisian taloutta.

Muutokset piti joko hyväksyä tai hylätä yhtenä pakettina. Niinpä maanomistuksen uudistuksen lisäksi läpi meni muun muassa aikomus vähentää parlamentin valtaa. Vastedes parlamentti ei saa ruotia valtion budjettimenoja ilman hallituksen lupaa.

Perustuslain muutokset menivät läpi 90,92 prosentin ääniosuudella, ilmoittaa maan keskusvaalilautakunta. Sen mukaan äänestämään innostui 96,26 prosenttia maan 2,27 miljoonasta äänioikeutetusta.

Vuoristoinen Kirgisia rajautuu pohjoisessa Kazakstaniin, idässä ja etelässä Kiinaan ja lännessä Tadzhikistaniin ja Uzbekistaniin. Asukkaita Kirgisiassa on neljä ja puoli miljoonaa. 60 prosenttia heistä asuu maaseudulla.