Jupiterin kuissa on vettä , uskovat ilahtuneet tutkijat

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Amerikkalaistutkijat ovat saaneet Galileo-luotamelta tietoja, joiden perusteella on syytä olettaa, että kahdessa Jupiterin kuista on maanalaisia meriä. Niissä puolestaan saattaa piillä hartaasti etsittyä elämää.

Europa- ja Kallisto-kuiden maanalaisten merien jäljille päästiin, kun Jupiterin magneettikentässä havaittiin voimakkaita häiriöitä.

Koska kuilla ei ole magneettikenttää, jolla olisi moinen voima, tutkijat päättelivät, että niiden täytyy muista syistä kyetä johtamaan sähköä. Ilmiö tunnetaan Maassa sähkömagneettisena induktiona.

Johtimeksi pääteltiin suolavesi, jota laskelman mukaan on runsaasti kuiden sisällä. Jos veden suolapitoisuus on sama kuin Maan merissä, Europan ja Kalliston meret ovat kymmenen kilometrin syvyisiä.

Pinnalta jäätä, sisältä sulaa

Kalifornian yliopiston tutkijan Margaret G. Kivelsonin mukaan tutkijat ovat saaneet havainnosta runsaasti uudenlaista pohjaa avaruuden elämän etsinnälle.

Aiemmin on luultu, ettei kaukana Auringosta kiertävillä Jupiterin kuilla voi kylmyytensä vuoksi olla elämää. Niiden pintaa peittää jää.

Jos onkin niin, että 4,5 miljardia vuotta aurinkokuntamme synnyn jälkeen Europassa ja Kallistossa on yhä kylliksi lämpöä pitämään veden sulana niiden sisällä, aiemmat arviot joutuvat puntariin, Kivelson sanoo.