1. yle.fi
  2. Uutiset

Siepattu toimittaja Pearl kuollut

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain ulkoministeriö vahvisti myöhään torstaina, että ääri-islamilaisten sissien Pakistanissa kaappaama amerikkalainen toimittaja Daniel Pearl, 38, on kuollut.

Wall Street Journalin toimittaja Pearl kaapattiin 23. tammikuuta Sindhin maakunnan pääkaupungissa Karachissa.

Yhdysvaltain suurlähetystö Pakistanissa kertoi saaneensa todisteet toimittajan surmasta, mutta ei yksilöinyt aineistoa. Sindhin maakuntahallituksen mukaan näille toimitetulla videonauhalla esitetään Pearlin murha.

Nauha on ilmeisesti aito, maakuntahallitus sanoi lausunnossaan.

Pakistanilaisviranomaisten mukaan Pearl oli luultavasti houkuteltu ansaan. Yksi sieppausta seuranneessa laajassa poliisioperaatiossa pidätetyistä henkilöistä oli jo aiemmin kertonut Pearlin kuolemasta.

- Maamme ei tule pitää huolta Amerikan tarpeista, pidätetty Ahmad Omar Said Sheikh sanoi oikeudelle. Kiihkoislamilainen Sheikh on aiemmin yhdistetty mm. vuonna 1999 tehtyyn konekaappaukseen.

Terroristit uhkasivat tappaa Pearlin, ellei pakistanilaisia Afganistanin sodassa otettuja vankeja vapautettaisi. Yhdysvallat ja Pakistan tyrmäsivät sieppaajien vaateet.

Bush tuomitsi

Kiinassa vierailulla oleva Yhdysvaltain presidentti George W. Bush tuomitsee Pearlin murhan. Hän toteaa kaikkien amerikkalaisten olevan surullisia ja vihaisia kuultuaan murhasta.

- Kaappaajien barbaarinen teko on vain vahingoksi näiden ajamalle asialle, Bush sanoi tiedotusvälineille Pekingissä.

Myös Wall Street Journalin kustantaja Peter Kann muisti "suurta työtoveria, etevää toimittajaa ja rakasta ystävää". Surmatyö tekee hänen mukaansa pilkkaa kaikesta, mihin syylliset väittävät uskovansa.

- He väittävät olevansa kansallismielisiä pakistanilaisia, mutta heidän tekonsa voi olla vain häpeäksi kaikille oikeille pakistanilaisille isänmaanystäville, Kann sanoi lausunnossaan.

AP, Reuters

Lue seuraavaksi