Kohdun lihaskasvain saattaa periytyä

Kohdun lihaskasvaimien eli myoomien synnylle on löydetty ainakin yksi syy. Suomen Akatemian rahoittama huippuyksikkö on tunnistanut fumaraasi-geenin virheen myoomien synnyn syyksi.

Havainto yllätti tutkijat, sillä fumaraasi-geenin toiminta liittyy solun energiantuotantoon eikä kasvusäätelyyn.

Kohdun myoomataipumus ei yleensä periydy ja kasvainalttius oli lääketieteelle aiemmin tuntematon.

Havainto on osa laajaa hanketta, jossa tutkitaan suomalaisia sukuja, joilla on myoomien lisäksi vastaavia ihomuutoksia sekä harvinaista munuaissyöpätyyppiä.

Jatkossa ryhmä keskittyy selvittämään, onko kasvainalttiuden takana solun energiatuotannon häiriö vai onko fumaraasi-geenillä jokin aiemmin tuntematon toimintatapa.

Tavoitteena on ymmärtää myoomien syntymekanismeja. Näin kasvaimia päästäisiin hoitamaan esimerkiksi lääkkeellisesti, ja leikkausten määrää voitaisiin vähentää.

Tavoitteen toteutumiseen kuluu varmasti aikaa, mutta suomalaisryhmän havainnot ovat avanneet uuden lupaavan tutkimusalan.

Kohdun lihaskasvaimet eli myoomat ovat ihmisen yleisimpiä kasvaimia. Ne aiheuttavat monenlaisia vaivoja vuotohäiriöistä lapsettomuuteen.

Näitä hyvälaatuisia kasvaimia esiintyy elämän aikana noin joka viidennellä naisella, ja myooma onkin yleisin kohdunpoiston syy.

Myoomien hoito vaatii paljon terveydenhuollon voimavaroja, mutta tietoa niiden synnystä on toistaiseksi kertynyt niukasti.

STT