1. yle.fi
  2. Uutiset

Euroopan maat pohtivat ruoan turvallisuutta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Budapestissa on alkanut Euroopan maiden ensimmäinen yhteinen elintarvikkeiden turvallisuutta pohtiva konferenssi. FAO:n ja WHO:n järjestämässä konferenssissa mietitään viikon aikana keinoja, joilla ruoan turvallisuutta voitaisiin lisätä elintarvikeketjun kaikilla tasoilla.

Ruoan välityksellä sairastuu vuosittain arviolta joka kolmas eurooppalainen, ja määrä on kasvussa, arvioivat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO sekä Maailman terveysjärjestö WHO.

Erityisesti ovat lisääntyneet salmonella- ja kampylobakteerien aiheuttamat infektiot sekä sairastuminen kemikaalien, muun muassa dioksiinin, lyijyn ja kadmiumin, saastuttamasta ruoasta.

Itä- ja Länsi-Euroopassa yleisin ruoan välityksellä saatu sairaus on salmonella. Pohjoismaissa, Irlannissa, Britanniassa ja Hollannissa yleisin tartuttaja on kampylobakteeri.

Keski- ja Itä-Euroopassa suuri ongelma on myös ruoan saastuminen teollisuuden päästöistä. Yksi pahimmista alueista on Araljärven alue, jossa vuosikymmeniä jatkunut kasvinsuojelumyrkkyjen mittava käyttö on johtanut pahoihin terveysriskeihin.

Ruokaturvallisuuden ovat nostaneet tapetille myös Euroopan viime vuosien eläintautiepidemiat, hullun lehmän tauti BSE sekä suu- ja sorkkatauti.

Koko maailmassa ruoan välityksellä saatuja tartuntoja on vuosittain jopa miljardeja.

Turvallinen ruoka säästää rahaa

WHO ja FAO patistavat Euroopan maita tehostamaan yhteistyötään ruokaturvallisuuden parantamiseksi. Järjestöt huomauttavat, että esimerkiksi Keski- ja Itä-Euroopassa sekä Keski-Aasiassa ruoan laadun tarkkailu on hyvin erilaista kuin EU:n alueella.

Järjestöt korostavat, että ruokaturvallisuuteen on keskityttävä ketjun kaikilla tasoilla alkaen maataloudesta ja päätyen kuluttajiin.

Turvallinen ruoka on tärkeää paitsi ihmisten hyvinvoinnille myös talouden kannalta, sillä ruoasta saadut sairaudet aiheuttavat joka vuosi miljardien eurojen taloudelliset tappiot, järjestöt sanovat.

Terveyskulujen lisäksi kustannuksia aiheutuu kasvavista tuotantotappioista, kun tuotettu ruoka ei kelpaa syötäväksi.

Myös kokouksen järjestämistä ehdottaneen Hollannin maatalousministeri Laurens Jan Brinkhorst korostaa, että Euroopan täytyy yhtenäistää elintarvikkeiden turvallisuutta koskevia standardejaan.

Hän huomauttaa, että EU on usein laiminlyönyt ruokaturvallisuutta koskevat kysymykset ja keskittynyt hintaan, markkinoihin ja rahoitukseen yhteisessä maatalouspolitiikassaan.

Brinkhorst korostaa, ettei ruoan turvallisuuteen panostaminen ole maataloustuottajille haitallista politiikkaa, vaan heidän etunsa. Viljelijä menestyy paremmin, jos hän tuottaa markkinoiden haluamia tuotteita, hän huomauttaa.

Budapestin kokoukseen osallistuu edustajia yli 40 Euroopan maista, muun muassa kaikista 15 EU-maasta ja EU:hun hakeneista 12 maasta. Mukana on elintarvikealan asiantuntijoita muun muassa tuottaja- ja kuluttajajärjestöistä.

YLE24, AFP

Lue seuraavaksi