1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisten lukuinto jatkuu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaiset lukevat keskimäärin kolmea sanomalehteä ja kymmentä aikakauslehteä. Kansallisen mediatutkimuksen mukaan lehtien lukijamäärät ovat kasvaneet keskimäärin 1,4 prosenttia edellisestä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan 36 suurinta sanomalehteä tavoittaa 86 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista.

Sanomalehden lukeminen on säännöllistä: neljä viidestä lukijasta on säännöllisiä lukijoita.

Tärkeimmät syyt sanomalehden lukemiseen ovat halu tietää, mitä Suomessa ja omassa maakunnassa tapahtuu, tuoreimmat uutiset ja halua saada tietoa ostopaikoista.

Lehtien sisällössä kiinnostavat oman paikkakunnan tapahtumat ja mm. kulttuuriin, urheiluun ja ympäristöön liittyvät asiat.

Lukijamääriltään suurimmat sanomalehdet ovat edelleen Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Iltalehti, Aamulehti, Kauppalehti ja Maaseudun tulevaisuus.

Kymmenen suurimman joukkoon mahtuvat vielä alueellisista sanomalehdistä Turun Sanomat, Kaleva, Keskisuomalainen ja Savon Sanomat.

Aikakauslehdet kasvussa

Aikakauslehdistä lukijamääriään ovat kasvattaneet erityisestit asumisen ja rakentamisen erikoislehdet ja naisten erikoislehdet.

Lukijamäärältään ylivoimaisesti suurin aikakauslehti on Pirkka. Seuraavaksi tulevat Yhteishyvä, Apu, Seura, Aku Ankka, 7 päivää, ET-lehti, Valitut Palat, Tekniikan maailma ja Me/Ykkösbonus.

Kansallinen Mediatutkimus on Levikintarkastus Oy:n tilaama tutkimus, jota varten haastatellaan vuoden aikana yhteensä 26 000:a yli 12-vuotiasta suomalaista.

YLE24, STT

Lue seuraavaksi