Suomalaiset valittaneet europyöristyksistä EU:lle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaiset tekivät EU:lle tammikuun aikana kuusi kantelua euromaksujen pyöristämisestä lähimpään viiteen senttiin. Kanteluiden tekijät pitävät suomalaista lainsäädäntöä epäoikeudenmukaisena ja syrjivänä, koska se muodollisesti estää yhden ja kahden sentin kolikoiden käytön.

Euroopan oikeusasiamies Jakob Söderman on kaksi kanteluista EU:n komission tutkittaviksi, koska ne koskevat Suomen eduskunnan hyväksymää lakia eivätkä ne silloin kuulu oikeusasiamiehen toimivaltaan.

Kyseessä on jäsenmaita edustavan ministerineuvoston asetuksen tulkinta ja soveltaminen. Södermanin mukaan valitukset saattavat kuulua komissiolle, koska sen tehtävänä on valvoa, että EU-maat noudattavat yhteisöoikeutta.

Eurokolikoita koskevat asetus edellyttää, että ensimmäisessä metallirahojen sarjassa on kahdeksan eri yksikköarvoa yhdestä sentistä kahteen euroon.

Söderman on saanut euroista kanteluja muistakin EU-maista. Valitukset koskevat mm. seteleiden kokoa ja kolikkojen painoa.

Europyöristyksistä valmisteilla lainmuutos

Suomessa on parhaillaan lausuntokierroksella lainmuutos, joka mahdollistaisi luottokorttimaksujen pyöristämisen.

Valtiovarainministeriö ja kauppa- ja teollisuusministeriö ovat valmistelleet muutosta, koska euron pyöristämistä koskeva laki on koettu pankki- ja luottokorttimaksujen kohdalla tulkinnanvaraiseksi.

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin mukaan Suomessa käytössä olevan pyöristysohjeen tarkoituksena on yksinkertaistaa rahavalikoimaa ja helpottaa rahan käsittelyä.

EU-alueella liikkuvat yhden ja kahden sentin kolikot ovat kuitenkin laillisia maksuvälineitä myös Suomessa.

Vilénin mukaan tutkimukset kertovat, että europyöristysten merkitys kuluttajalle jää pieneksi. Tilastollisesti on todennäköistä, että summia pyöristetään yhtä paljon alas- ja ylöspäin.

STT, YLE24