1. yle.fi
  2. Uutiset

Uzbekistan hyväksyi ensimmäisen ihmisoikeusjärjestön

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Uzbekistanin viranomaiset ovat ensimmäistä kertaa suostuneet rekisteröimään riippumattoman ihmisoikeusjärjestön. Järjestö on kamppaillut virallisen hyväksynnän puolesta vuosikymmenen, ja toivoo rekisteröinnin olevan merkki maan ihmisoikeustilanteen kohenemisesta.

Riippumaton ihmisoikeusjärjestö -niminen järjestö hyväksyttiin vain viikkoa ennen kuin Uzbekistanin presidentti Islam Karimov matkustaa vierailulle Yhdysvaltoihin.

Maanantaina Yhdysvallat julkisti vuosittaisen ihmisoikeusraporttinsa, jossa arvosteltiin Uzbekistania lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista, muun muassa poliisin mielivallasta ja toisinajattelijoiden vaientamisesta. Raportissa arvosteltiin niin ikään sitä, ettei ihmisoikeusjärjestöjä rekisteröidä.

Riippumattoman ihmisoikeusjärjestön johtaja Mihail Ardzinov uskookin, että hänen järjestönsä rekisteröintiä vauhditti kansainvälinen painostus.

Vuonna 1991 itsenäistyneessä Uzbekistanissa on ollut virallinen ihmisoikeusasiamies, mutta ihmisoikeusjärjestöjä ei ole hyväksytty.

Kymmenen vuotta kamppailua

Ardzinov on Uzbekistanin tunnetuimpia ihmisoikeusaktivisteja ja hänen järjestönsä on jo vuosikymmenen ajan kamppaillut saadakseen viranomaisten hyväksynnän.

Rekisteröinti merkitsee sitä, että järjestö voi laillisesti järjestää tapahtumia sekä omistaa tietokoneita ja muuta omaisuutta.

Ardzinov ei usko, että hänen järjestönsä rekisteröiminen välttämättä merkitsee samaa muiden järjestöjen osalta. Hänen mukaansa maassa on kuitenkin nähty pieniä merkkejä ihmisoikeuspolitiikan muuttumisesta.

Esimerkiksi tammikuussa poliisi palautta Ardzinovin passin ja henkilökohtaisen arkiston, jotka oli takavarikoitu vuonna 1999 Ardzinovin lyhyeksi jääneen pidätyksen yhteydessä. Arkistot sisältävät tietoja ihmisoikeusrikkomuksista usean vuoden ajalta.

Viime kuussa pääkaupungissa Tashkentissa tuomittiin puolestaan neljä poliisia kukin 20 vuodeksi vankilaan kahden pidätetyn pahoinpitelyistä. Heistä toinen kuoli ja toinen vammautui. Molemmat oli pidätetty epäiltyinä yhteyksistä islamistiseen oppositioon.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin pelänneet, että länsimaat sulkevat silmänsä Uzbekistanin ihmisoikeusloukkauksilta, koska maa on Yhdysvaltain terrorismin vastaisen sodan vahva tukija.

AP

Lue seuraavaksi