Itsemurhat kiinalaisnuorten yleisin kuolinsyy

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Itsemurhat ovat nuorten kiinalaisten yleisin kuolinsyy, selviää tuoreesta yhdysvaltalais-kiinalaisesta tutkimuksesta. Kiinalaisnaiset surmaavat itsensä useammin kuin miehet.

Kiinan terveysministeriön vuosien 1995 - 1999 tilastoihin perustuvan tukimuksen mukaan 15 - 34-vuotiaina kuolleista 19 prosenttia oli tehnyt itsemurhan.

Nuorena kuolleista naisista itsemurhan oli tehnyt liki 30 prosenttia, miehistä joka kahdeksas. Vaikka länsimaissa miesten itsemurhat ovat yleisempiä kuin naisten, Aasiassa tilanne on usein toinen. Syynä pidetään naisten alisteista sosiaalista asemaa sekä tukiverkoston heikkoutta.

Kiinan maaseudulla itsemurhia tehtiin kolme kertaa niin usein kuin kaupungeissa. Kiinalaisista 80 prosenttia asuu maaseudulla, mutta itsemurhista siellä tehdään 93 prosenttia. Yhtenä syynä pidetään sitä, että maaseudulla se on helpompaa muun muassa myrkkyjen saatavuuden vuoksi.

Kaikissa ikäryhmissä itsemurha oli kuolinsyynä 3,6 prosentissa tapauksista, ja itsemurha oli viidenneksi yleisin kuolinsyy.

Tutkijat uskovat, että itsemurhien suuri määrä johtuu siitä, ettei sille ole Kiinassa suuria uskonnollisia tai lainsäädännöllisiä esteitä. Lisäksi itsemurha-alttiutta voi lisätä sosiaaliturvajärjestelmän heikkous sekä riskiryhmään kuuluvien jääminen usein avutta.

Esimerkiksi sairastuneet saattavat pitää itsemurhaa hyväksyttävänä keinona vapautua tuskistaan sekä vähentää perheelleen aiheuttamaansa taloudellista ja henkistä taakkaa, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen tekivät Michael Phillips Harvardin yliopistosta sekä Li Xianyun ja Zhang Yanping Pekingin Hui Long Guanin sairaalasta. Sen julkaisi brittiläinen Lancetlehti.

Reuters, AFP