1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Japani kerää tukea valaanpyynnille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Japani etsii tukea kaupallisen valaanpyynnin kiellon kumoamiseksi ensi toukokuussa, kun Kansainvälinen valaanpyyntikomissio IWC pitää vuosikokouksensa Shimonosekissa Japanissa. Kaupallinen pyynti kiellettiin 16 vuotta sitten, mutta Japani on jatkanut valaiden pyytämistä ns. tieteellisiin tarkoituksiin.

Japanin kalastusviraston edustaja Masayuki Komatsu kertoo pyynnin kumoamisen olevan maan tavoitteena toukokuun kokouksessa. Hänen näkemyksensä mukaan valaita on paljon ja pyyntikiellon jatkaminen "epätieteellistä".

Komatsu tunnetaan valaanpyynnin kannattajana, ja viime vuonna hän herätti kohua kutsumalla lahtivalaita "valtamerten torakoiksi".

Tokio lopetti kaupallisen valaanpyynnin vuonna 1986, kun pyyntikielto astui voimaan. Maa on kuitenkin nostattanut kansainvälisiä vastalauseita jatkamalla niin sanottua tieteellistä valaanpyyntiä.

Kaksi viikkoa sitten Japani suututti suojelijoita ilmoittamalla, että se aikoo tänä vuonna pyytää myös seitivalaita, jotka ovat suojelijoiden mukaan uhanalaisia.

IWC:lle esitetyn pyyntiohjelman mukaan Japani aikoo pyytää luoteiselta Tyyneltämereltä 150 lahtivalasta, mikä on 50 viimevuotista enemmän. Lisäksi pyydettäisiin 50 Bryden valasta, 50 seitivalasta ja kymmenen kaskelottia.

Atlantilla Japani pyytää vuosittain noin 400 lahtivalasta.

Kiellolla tarpeeksi tukijoita

Mahdollisuudet kaupallisen pyynnin kiellon kumoamiseen ovat pienet, sillä IWC:n 42 jäsenestä kolmen neljäsosan pitäisi äänestää kumoamisen puolesta. Japani on kuitenkin onnistunut Komatsun mukaan houkuttelemaan entistä useamman maan kannalleen.

Komatsun arvion mukaan 20 maata on edelleen tiukasti valaanpyyntiä vastaan, mutta 15 - 16 on viime vuosina tukenut Japania. Vuosikymmen sitten tukijoita oli vain noin viisi.

Komatsun mukaan valaanpyynnin puolustajat saavat lisätukea, jos Islanti saa äänioikeuden järjestössä. Islanti erosi valaanpyyntikomissiosta vuosikymmen sitten, mutta haki uudestaan jäseneksi viime vuonna. Maan halukkuus aloittaa kaupallinen valaanpyynti johti kuitenkin järjestössä vilkkaaseen väittelyyn, jonka seurauksena se sai aluksi vain tarkkailijan aseman.

Japanilaisten herkkuruokaa

Valaanliha oli toisen maailmansodan köyhdyttämässä Japanissa tärkeä proteiinin lähde, mutta viime vuosikymmeninä siitä on tullut erikoisherkku tarjonnan supistumisen nostettua hintaa.

Japanin mielestä lahtivalaiden pyyntikielto ei ole mielekäs, koska sen maailmanlaajuinen kanta on noin miljoona yksilöä. Japani moittii valaita myös siitä, että ne syövät suuret määrät kalaa ja verottavat siten kalastusta.

Ympäristönsuojelijat kuitenkin huomauttavat, että kalakantojen hupenemisen syynä on liikakalastus eikä valailla ole asian kanssa juurikaan tekemistä.

Viime viikolla Japani ilmoitti neuvottelevansa toisen valaanpyyntiä jatkavan maan Norjan kanssa valaanlihan tuomisesta 11 vuoden tauon jälkeen. Japanilaisten tiedotusvälineiden mukaan tuonti voisi alkaa jo toukokuussa.

Reuters

Lue seuraavaksi