Televisiolähetyksiä 45 vuotta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yleisradion ensimmäiset koelähetykset välitettiin Olympiastadionin tornin lähettimen kautta maaliskuun 14. päivänä vuonna 1957. Samana syksynä koelähetyksiä jatkettiin Pasilan uusista studioista kolmena iltana viikossa.

Vuoden 1958 alusta Suomen Television tv-lähetykset olivat säännöllisiä, ja katsojilta vaadittiin tv-lupa. Puolen miljoonan luvan raja rikkoutui 1964 ja miljoonan raja 1969, jolloin värilähetykset alkoivat.

Aluksi eniten lähetysaikaa saivat filmit ja ajankohtaisohjelmat. Yle liittyi mukaan Eurovision-verkostoon vuonna 1959. Urheilusta ja Eurovision laulukilpailun kaltaisista viihdegaaloista tuli 1960-luvun alussa varsinaisia katsojien kerääjiä ja televisioiden hankintapäätöksen käynnistäjiä.

Yleisradio lähetti viime vuonna yli 11 000 tuntia suomenkielistä ja reilut tuhat tuntia ruotsinkielistä analogista ja digitaalista tv-ohjelmaa.

Ylen suomenkielisen tv-toiminnan johtaja Olli-Pekka Heinonen sanoo, että tv-tekniikan kehittymisestä ja digitaalisuuden tulosta huolimatta sisältö on jatkossakin tärkein asia.

YLE24