1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afgaanit palaavat kotiin sankoin joukoin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yli 45 000 afganistanilaista pakolaista on palannut Pakistanista sitten maaliskuun alun, jolloin YK ja Afganistanin hallitus aloittivat ohjelman vapaaehtoisten kotiuttamiseksi. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan palaajien virta on nyt niin vuolas, että halukkaat pystytään hädin tuskin rekisteröimään.

Afgaanipoika pakolaisleirillä

UNHCR sanoo perustavansa pian yhdessä Pakistanin kanssa lisää paluukeskuksia nykyisen, Peshawarin lähellä sijaitsevan Takhtaibaigin lisäksi.

Lisäksi huhtikuun alussa ryhdytään kotiuttamaan Iraniin paenneita afgaaneja.

UNHCR olettaa, että sekä Iranista että Pakistanista palaa 400 000 ihmistä. Lisäksi kotiin päässee 400 000, jotka ovat olleet sotaa paossa Afganistanissa sijaitsevilla leireillä.

Iranissa ja Pakistanissa on kaikkiaan 3,5 miljoonaa afgaanipakolaista, jotka ovat lähteneet karkuun sotien ja kuivuuden vuosina. Sisäisiä pakolaisia Afganistanissa on arviolta miljoona.

Vitamiinien puute sairastuttaa afgaaneja

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Koillis-Afganistanin influenssaepidemia, joka on tappanut 60 lasta, on saatu hallintaan, kun antibioottilasti pääsi viimeinkin perille syrjäiseen Yumganin laaksoon.

Keski-Afganistanissa WHO puolestaan jakaa seitsemän miljoonaa C-vitamiinitablettia suitsiakseen alueella puhjenneen keripukin. Sitä on havaittu laajalti, 15 kylässä Taiwaran alueella.

WHO arvioi, että toistaiseksi tunnistamaton tauti, johon on kuollut 40 ihmistä, tarttuu nimenomaan keripukin heikentämiin ihmisiin.

A-vitamiin puute puolestaan on aiheuttanut yösokeutta. WHO pyrkii varmistamaan sen levinneisyyden viikonlopun aikana.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa alkaa lauantaina kolmipäiväinen kokous, jossa afgaani- ja ulkomaiset asiantuntijat miettivät, miten maan terveydenhuolto voitaisiin parhaiteen saada kuntoon ja aliravitsemus kuriin.

Reuters

Lue seuraavaksi