1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain Operaatio Anakonda päättyi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvallat on lopettanut yli kaksi viikkoa jatkuneen hyökkäyksensä Itä-Afganistanin vuoristossa, kertoo puolustusministeriö.

Yhdysvaltain Afganistanin-joukkojen komentaja Tommy Franks kertoi jo maanantaiaamuna Bagramin lentotukikohdassa Kabulin lähellä, että operaatio Anakondaksi kutsutun hyökkäyksen taliban- ja al-Qaida-taistelijoita vastaan on päättymässä.

Hyökkäyksen kiivain vaihe päättyi viime viikolla, kun Yhdysvaltain johtamat joukot iskivät al-Qaidan ja talibanien tukikohtanaan pitämiin luolastoihin.

Sen jälkeen noin 500 yhdysvaltalaista ja kanadalaista sotilasta on jatkanut luolien tutkimista. Noin 30 luolasta on löytynyt muun muassa ammuksia ja asiakirjoja.

Franksin mukaan joukot eivät ole kohdanneet vihollisen taistelijoita lauantaiaamun jälkeen.

Franks pitää kuitenkin mahdollisena, että al-Qaidaa ja Talibania vastaan aloitetaan tulevaisuudessa uusia Anakondan suuruisia operaatioita.

Yhdysvallat on arvioinut Operaatio Anakondan onnistuneen hyvin ja al-Qaidan menettäneen satoja miehiä.

Yhdysvaltoja tukevat afgaanisotapäälliköt sanoivat kuitenkin sunnuntaina, että operaatio on epäonnistunut. Heidän mukaansa suurin osa al-Qaida-sisseistä on päässyt pakoon ja saattaa jatkaa sissisotaa vuorilta.

AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi