1. yle.fi
  2. Uutiset

Lääkkeiden sivuvaikutukset tulevat kalliiksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lääkkeiden haittavaikutuksista aiheutuu vuosittain suuret kustannukset yhteiskunnalle, kertoi professori Riitta Ahonen Kuopion Lääkäripäivillä. Lääkelaitoksen haittarekisteriin tulee Suomessa vuosittain 600 - 700 ilmoitusta, joista noin parikymmentä on lääkkeisiin liittyviä kuolemantapauksia.

Haittoja esiintyy tutkimusten mukaan 5 - 15 prosentilla kaikista lääkkeen käyttäjistä. On arvioitu, että enimmillään jopa viidesosa sairaaloiden sisäänotoista voi johtua lääkkeistä ja että 2 - 3 prosenttia sairaalakuolemista olisi lääkkeiden aiheuttamia.

- Yhdysvalloissa arvioitiin 1990-luvun alussa, että haittavaikutusten tutkiminen, diagnosointi ja hoito maksoi vähintään kolme miljardia dollaria vuodessa. Noin 700-paikkaisen sairaalan budjetista haittavaikutusten kustannukset olivat 5,6 miljoonaa dollaria vuodessa, toteaa professori Riitta Ahonen Kuopion yliopistosta.

Ahonen muistutti myös, että kaikilla tehokkailla lääkkeillä on myös haittavaikutuksia. Lääkelaitoksen haittarekisteriin tulee Suomessa vuosittain 600 - 700 ilmoitusta, joista noin parikymmentä on lääkkeisiin liittyviä kuolemantapauksia.

Joka vuosi raportoidaan noin 250:n eri lääkeaineen aiheuttamia haittoja. Useimmin ilmoitukset koskevat keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, mikrobilääkkeitä, tuki- ja liikuntaelinten sairauksien lääkkeitä sekä syöpälääkkeitä.

STT

Lue seuraavaksi