Näyttelijä Leif Wager on kuollut

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Näyttelijä Leif Wager kuoli lauantaina kotonaan Helsingissä pitkälliseen sairauteen. Pitkän näyttelijänuran sekä teatterissa että elokuvan saralla tehnyt Wager oli kuollessaan 80-vuotias.

Leif Wager oli aikanaan Suomen valovoimaisimpia näyttelijöitä ja teki pitkän teatteri- ja elokuvauran. Varsinkin varttuneempi yleisö muistaa hänet ehkä parhaiten elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi.

Viimeisiä pitkiä rooleja elokuvassa Wagerilla oli vuonna 1971 Mauno Kurkvaaran Kujanjuoksussa, jossa hän esitti raastuvanoikeuden puheenjohtajaa.

Leif Wagerilla oli lukemattomia elokuva-, radio- ja televisiotehtäviä ja kuunnelmaohjauksia.

Hänellä oli vuosina 1942 - 75 kiinnitys Svenska Teaterniin, 1942 - 46 Filmiteollisuuteen, vuonna 1946 Oslon Nye Teateriin ja 1950 - 51 Tukholman Vasateaterniin. Åbo Svenska Teaterniin hän oli kiinnitettynä vuonna 1969, Intimiteatteriin 1973 ja sen jälkeen vuodesta 1975 Kansallisteatteriin.

Leif Wager näytteli mm. Reviisoria samannimisessä näytelmässä, Sakinia Elokuun teehuoneessa, Armfeltiä Kustaa III:ssa, Daniloa Iloisessa leskessä, Billy Jackia Teenagaloverissa, Higginsiä My Fair Ladyssa, Arnolphea Vaimojen koulussa sekä paroni de Gondremarckia Pariisilaiselämää-näytelmässä.

Leif Wagerin muistelmateos Hävyttömän hieno elämä ilmestyi vuonna 2000.

YLE24, STT