1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lintujen päämuuttoa odotellaan vielä

Lintukevät etenee tasaista tahtia ja uusia muuttajia kirjataan päivittäin eri puolilla Suomea, kertoo BirdLife Suomi. Lähes kaikkien muuttolintulajiemme päämuutto on kuitenkin vielä edessä.

Tähän mennessä ainoastaan merikotkat ja haahkat ovat saapuneet suurin joukoin.

Uudellamaalla kevät on jo edennyt kovaa vauhtia ja monet varhaiset muuttolinnut ovat selvästi yleistyneet. Päämuuttoon viittaavia havaintoja BirdLife Suomi oli viikon alkuun mennessä tehty muun muassa merimetsoista, laulujoutsenista, tukkasotkista, haahkoista kiuruista ja pulmusista.

Yksittäisiä havaintoja on ollut muun muassa tundrahanhista, punasotkasta ja kalasääskistä. Hieman harvinaisemmista linnuista on nähty pikkujoutsenia, valkoselkätikka ja erittäin aikainen mustaleppälintu.

Pohjoisempanakin muutto on edennyt monin paikoin hyvin aina Lappia myöten. Eri puolilla pohjoisinta Suomea on tavattu perinteisiä kevään tuojia pulmusia, ja myös lokit ja joutsenet ovat alkaneet saapua. Poikkeuksellisen aikaisia havaintoja ovat Rovaniemellä kuun puolivälissä tavattu töyhtöhyyppä sekä viime viikon lopulla Kittilään saapunut punarinta.

Maan keskiosissa lintujen saapuminen on niin ikään ollut hyvässä vauhdissa, mutta monin paikoin sään kylmeneminen on hyydyttänyt muuttoa.

Mustarastas lintujen euroviisuihin

Suomen edustajaksi huhtikuussa Virossa järjestettäviin euroviisuihin on valittu mustarastas. Se sai BirdLife Suomen järjestämässä äänestyksessä 16 prosenttia äänistä.

Mustarastas lumosi äänestäjät laulullaan, jota kuvattiin muun muassa "taianomaiseksi öiseksi huiluääneksi, joka saa kyyneliin kenet tahansa".

Kaikkiaan BirdLifen sivuilla kävi 823 äänestäjää, ja ääniä sai 74 lintulajia. Toiseksi tuli satakieli, kolmanneksi kuikka ja neljänneksi viitakerttunen.

Viron BirdLifen ja Viron Luonnonsäätiön järjestämät lintujen euroviisut avataan 25. huhtikuuta osoitteessa www.birdeurovision.org (siirryt toiseen palveluun). Sivuilla on kuunneltavissa kaikkien maiden edustajien laulunäyte ja pisteitä saa antaa kaikille muille paitsi oman maan ehdokkaalle.

Yleisöäänestyksen lisäksi pisteitä antavat kilpailuun osallistuvien maiden viralliset raadit. Tulokset julkaistaan 25.5.

Lintujen euroviisujen tavoitteena on sekä tehdä Euroopan luontoa tutuksi että edistää lintujen suojelua ja kerätä varoja muuttolintujen levähdysalueiden suojeluun.

YLE24