Lincolnin käsikirjoitus ja Einsteinin atomipommikirje huutokaupattiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Christien huutokaupassa New Yorkissa on myyty Yhdysvaltain historiaan keskeisesti liittyviä dokumentteja, muun muassa presidentti Abraham Linconin viimeisen puheen käsikirjoitus ja Albert Einstein kirje, joka aloitti Yhdysvaltain atomipommiohjelman Manhattan-projektin.

Lincolnin käsialaa

Lincolnin 12-sivuinen puhe, jonka hän kirjoitti vain kolme päivää ennen murhaansa vuonna 1865, myytiin kalliimmalla kuin yksikään amerikkalaisdokumentti sitä ennen: yli 3,5 miljoonalla eurolla.

Albert Einsteinin kirje presidentti Franklin D. Rooseveltille huudettiin runsaalla kahdella miljoonalla eurolla.

Elokuussa 1939 kirjoittamassaan kirjeessä Einstein kertoo, että atomipommi on mahdollinen rakentaa. Samalla Einstein kuitenkin varoittaa pommin tuhovoimasta.

"Hyvä jumala, mitä olemmekaan tehneet"

Huudettavaksi oli tuotu myös yksityiskohtainen lokikirja, jota ensimmäisen atomipommin pudottaneen koneen perämies Robert Lewis piti Hiroshiman-lennolla.

Atomipommin pudottanut

kone miehistöineen

"Vaikka eläisin satavuotiaaksi, en saisi noita muutamia minuutteja mielestäni", Lewis kirjoitti, kun Pikkupojaksi nimetty pommi oli iskeytynyt maahan.

"Koko miehistö on mykistynyt, vaikka tiesimmekin odottaa jotakin rajua", Lewis kuvailee yli yhdeksään kilometriin noussutta pilveä. Räjähdyksen uskotaan tappaneen yli 140 000 ihmistä.

Christiellä oli kaupan kaikkiaan 201 dokumenttia kustantaja Malcolm Forbesin perustamasta kokoelmasta. Asiakirjoka oli muun muassa 14 presidentiltä.

Reuters, AP