Vietnamissa väännetään kättä sukupuolivalistuksesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vietnamissa käydään kiihtyvää keskustelua siitä, tulisiko kouluopetukseen sisällyttää sukupuolivalistusta. Keskustelulle pontta antavat 300 000 aborttia, jotka Vietnamissa vuosittain tehdään teini-ikäisille.

Vietnamilaistyttöjä

Lääkärien ja opettajien näkemys valistuksen tarpeellisuudesta on törmännyt perinteiseen käsitykseen, jonka mukaan seksi on aiheena tabu eikä sitä tule ottaa puheeksi sen paremmin koulussa kuin kotonakaan.

Niinpä suurella osalla vietnamilaisnuorista ei ole edes perustietoja ihmisen lisääntymisestä.

Lääkärien ja psykologien uraauurtavassa radio-ohjelmassa, jossa vastataan nuorten kysymyksiin rakkaudesta ja seksistä, kysytään toistuvasti, voiko suutelemisesta tulla raskaaksi.

Tiedonjano on suuri

Viidennes Vietnamin 1,3 miljoonasta abortista vuodessa tehdään 13 - 17-vuotiaille. Sata teinityttöä vuodessa menehtyy laittoman abortin seurauksiin.

Rakkauden ikkuna -radio-ohjelma on kolmena toimintavuonnaan vastannut jo yli sataan tuhanteen enemmän tai vähemmän hätääntyneeseen kysymykseen.

Pioneerityö on osoittautunut niin onnistuneeksi, että muutkin radioasemat ovat aloittamassa vastaavia ohjelmia muualla maassa.

Teiniraskauksien lisäksi viranomaiset pelkäävät HIV:n ja sukupuolitautien leviämistä tietämättömien nuorten keskuudessa. Radion ohella apuaan tarjoaa nykyään myös muutama neuvontakeskus.

Ehkäisyn ja aborttien lisäksi nuoriso janoaa tietoa seksuaalisista vähemmistöistä.

AFP